Cântă, dar și pictează! Vedetele scenei s-au apucat de artă plastică

0

Tudor Turcu s-a afirmat după ce a câștigat a doua ediție a X Factor (Antena 1). Însă puțini sunt cei ce știu că  rockerul și-a făcut ucenicia în arte plastice de mic copil și de-alungul timpului, lucrările artistului polivalent s-au regăsit în alte 60 de expoziții de pictură și grafică în grup, atât naționale cât și internaționale. ”Pictez dinainte să cânt însă ambele pasiuni le-am urmat neîntrerupt, din adolescență. E umitor cât de frumos poți împleti culoarea cu sunetul”, ne spune solistul care a inaugurat acasă, la Mediaș, ce-a de-a 10 expoziție de autor. ”Fac ce am învățat de la cei doi maeștri care pictează acum cu Lumina, Grigorie Muntean, unchiul meu, și maestrul profesor Cioban Marius. Sunt cei care mi-au pus carbunele, pensulele și culoarea în mână, în mod părintesc”

Marian Ionescu (Direcția 5)  a expus propriile lucrări la Pavilionul de Artă București (în cadrul unuia dintre cele mai mari evenimente de profil din țară, expoziția  Art Safari Bucharest), chiar și la Teatrul Național din București. Noua ”direcție” de exprimare a artistului i-a adus acestuia referințe bune de la critica de specialitate însă i-a consumat și mult timp. Marian s-a hotărât să iasă din atelierul său și pentru a finaliza un nou album Direcția 5. Multe din lucrările plastice ale compozitorului și liderului trupei Direcția 5, denumite după succesele Direcția 5 (“Vreau să mă îndrăgostesc”, “Obsesia”, “Seducție”, “Rămâne din noi dragostea”, “Am nevoie de tine” sau “Hello”) se află în colecții private, însă reîmprumutate de Marian Ionescu pentru vernisajele sale.

Nicu Covaci este unul din puținii noștri muzicieni de legendă. Cei care vor să-l descopere pe Nicu cu adevărat află cu suprindere că este un artist polivalent care, când lasă chitara jos, aruncă puțină culoare pe șevalet, spații neconvenționale-pereți ori spații gigant. Puțini știu că arta plastică i-a făcut viața ușoară în momentele grele când a hotărât să rămână în Occident, iar cei pe care i-a scos din țară fraudulos, în boxe audio (retrimise firmei producătoare în Germania, pentru calibrare și modificari) l-au părăsit. A făcut singur cea mai mare pictură pe pânză din Germania de Vest, cât peretele unui bloc. La Osnabruck, unde a locuit până la sfârșitul anilor ’80 au rămas expuse în exterior și interior multe lucrări ale sale, cea mai mare fiind de ”cartea recordurilor” (45x 6 metri), intitulată ”Gladiator 2000” și care s-a aflat expusă pe peretele sălii sporturilor din oraș. ”A fost, la ora aceea, cea mai mare lucrare pe pânză din Germania de Vest. Mi-a luat două luni și am pictat pânza pe o macara pe care tot eu o dirijam”, povestește artistul care a fost profesor timp de 8 ani la Școala de Arte din Osnabruck.” Am predat pictură, am făcut tabere de creație la Marea Nordului, am avut multe expoziții și proiecte în diferite stiluri”, adaugă Nicu

Fosta fetiță teribilă a hip-hop-ului,  Dana Marijuana. ”Pictura este pasiunea care mi-a schimbat viața și a alungat depresia. Pictez cu mâna, nu cu pensula”. Dana s-a perfecționat într-un stil pe care puțini artiști plastici se încumetă să-l abordeze: pictează cu ajutorul mâinilor, nu al pensulelor, un stil cu o lungă istorie în Orient.

George Rotaru, Nicu Covaci și Dana Marijuana

“Am început să mă joc pe pânză, să proiectez modele, personaje ce transmit energie multă. Au trecut anii și mă bucur că lucrările mele și-au găsit loc în multe case ale unor oameni cărora pânzele mele transmit forță, tărie”, ne spune prima solistă care a cântat hip-hop românesc. “Îmi place să muncesc, dar nu mă încui, atelierul meu e deschis tuturor, am chiar mai mulți prieteni decât în perioada muzicală. Pictura m-a ajutat și mă ajută mult. Uneori o simt ca o terapie, îmi alungă gândurile negative, mă face echilibrată, fericită și chiar mai fericită sunt când îmi este apreciată munca”, adaugă Dana.

Creația polivalentului Paul Surugiu-Fuego nu se gustă doar prin simțuri, muzical ori sub forma  artistico- plastică. Solistul cântecului românesc dovedește un talent aparte în pictură. Lucrările artistului au fost aplaudate de întreaga branșă artistică datorită rolului pe care l-au căpătat,  acela că fondurile rezultate din vânzarea lor ajung la marii artiști ai țării, ajunși din diverse motive, în situații dificile , dar și sub formă de burse la tinerele talente artistice. Printre cei cărora picturile lui Fuego i-a ajutat s-au numărat regretatul Ilie Micolov, Lucky Marinescu, Cornel Constantiniu, Aimee Iacobescu, Anca Pandrea, Elisabeta Preda, Petru Demetru Popescu, Ioan Voicu ori Gheorghe Urschi

Și George Rotaru (66 ani) pictează și desenează de când se știe. Lucrările artistului, unul din ultimii exponenți ai romanțelor, se află în casele multor prieteni, mai ales în Statele Unite, loc unde a ales să trăiască în ultimii 25 de ani.”Ca fiecare, am încercat să am unicitate în arta de a picta.Nu m-am considerart niciodată un mare artist plastic, dar mă bucur nespus când prietenii își doresc lucrări făcute de mine le donez cu plăcere. Recent s-a întâmplat să reîntâlnesc în casa unei prietene, în California, o lucrare plastic făcută de mine în 1992”

Ana Lesko, Marian Ionescu si Tudor Turcu
Ana Lesko, Marian Ionescu si Tudor Turcu

O perioadă Anna Lesko a încercat să se vândă ca artist plastic dar fără un rezultat notabil. Dacă melodiile din repertoriul său și le cumpără, solista cu origini rusești pune pe pânză propriile creații. Solista se lăuda că a ”furat meserie” de la regretatul Sabin Bălașa, în perioada când avea o relație cu Irinel Columbeanu.