AcasăGeneralCare sunt tipurile de de rimă și cum se măsoară versurile

Care sunt tipurile de de rimă și cum se măsoară versurile

Rima este de mai multe tipuri și reprezintă identitatea sunetelor la sfarsitul a doua sau mai multe versuri, incepand cu ultima vocala accentuata. Care sunt tipurile de de rimă și cum se măsoară versurile?

Rima împerecheată este una dintre cele mai folosite tipuri de rimă. Apare atunci cand versurile rimeaza doua cate doua: primul vers cu al doilea, al treilea vers cu al patrulea si tot asa.

Care sunt tipurile de de rimă și cum se măsoară versurile

AABB

Un al doilea tip de rimă este rima încrucișată, care apare atunci cand primul vers al unui catren rimeaza cu al treilea, iar al doilea vers rimeaza cu al patrulea.

ABAB

Rima îmbrățișată în schimb, apare atunci cand primul vers dintr-un catren rimeaza cu al patrulea si al doilea vers rimeaza cu al treilea. Este un tip de rima mai rar folosit, care apare la primele doua strofe din sonet.

ABBA

Monorima consta intr-o rima ce apare succesiv la mai multe versuri si este specifica poeziei populare.

Care sunt tipurile de de rimă și cum se măsoară versurile

Versul pe de altă parte reprezintă un rând dintr-o poezie, în care sunt respectate regulie care vizează ritmul rima și măsura. Numărul versurilor dintr-o strofă diferă astfel:

După numărul de versuri din care sunt alcătuite strofele, acestea pot fi: monovers (un vers), distih (soua versuri), tertet (trei versuri), catren (patru versuri), cvinarie (cinci versuri), sextina (sase versuri), septet (sapte versuri), octava (opt versuri), nona (noua versuri), decima (zece versuri).

Măsura este numărul de silabe dintr-un vers, care poate fi de la patru silabe, până la 15-16 silabe sau chiar mai multe.

Ultimele Articole