Carne de mici infestată cu salmonella, retrasă din magazine din Suceava

Potrivit unui comunicat de marţi al Direcţiei Saniter Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, în urma alertei rapide privind un lot de mici cu carne de pasăre infestată cu salmonella, autorităţile sanitar-veterinare sucevene au verificat cele trei magazine Kaufland din judeţ şi au constatat că produse din lotul respectiv au fost trimise magazinelor din Fălticeni şi Rădăuţi.

 

Astfel, din magazinul din Fălticeni au fost retrase de la comercializare16 caserole cu mici din carne de pasăre de câte un kilogram, iar din cel din Rădăuţi au fost ridicate nouă caserole.

 

Sursa citată precizează că „siguranţa consumatorilor şi sănătatea publică nu au fost afectate”.

 

Două sute de caserole cu carne de mici au fost retrase de către Direcţia Sanitar Veterinară Prahova din depozitul unui supermarket din Ploieşti după ce s-a stabilit că micii erau infestaţi cu salmonella.

 

Potrivit unui comunicat de luni seară al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), carnea de mici infestată cu salmonella a fost produsă de o unitate de procesare din judeţul Neamţ şi a fost depistată în urma unui control din 30 mai, când au fost prelevate de la un depozit de produse congelate cinci probe din carne preparată pentru mici, produsă de o unitate de procesare a cărnii din Neamţ.

 

În urma analizelor efectuate în laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, în 7 iunie, s-a depistat prezenţa Salmonella spp. în probele analizate, iar imediat a fost declanşată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAFF).

 

Din primele date ale anchetei a rezultat că depozitul de produse congelate a recepţionat, în data de 29 aprilie 2013, cantitatea de 840 de kilograme de carne preparată de mici. Din această cantitate, până la data de 7 iunie a fost livrată, în 23 de judeţe, o cantitate de 635 de kilograme.

 

Celelalte 205 kilograme de produs, care se aflau în stoc, au fost reţinute în depozitele din judeţul Prahova.

 

De asemenea, DSVSA Prahova a notificat DSVSA din judeţele în care a fost distribuit produsul respectiv, care au declanşat, la rândul lor, procedura de reţinere oficială.

 

Conform procedurilor, tulpina de salmonella izolată din probele de carne de mici a fost expediată către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti, pentru tipizare. Analizele pentru tipizarea Salmonella spp durează între şapte şi 10 zile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed