Cartele preplătite, folosite de extremişti

Un general din cadrul Serviciului Român de Informaţii susţine că au existat situaţii în care nu au putut fi identificate persoane din România care au fost contactate de luptători care pleacă din Europa şi merg în Siria sau Irak.

Legea care obligă cumpărarea acestor cartele doar cu buletinul a fost declarată neconstituţională, pentru că nu proteja datele personale.

Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii susţin că lipsa identităţii persoanelor care deţin cartele preplătite reprezintă un obstacol în lupta împotriva terorismului.

Noi simţim această presiune a problemelor cu care ne confruntăm în fiecare zi. Sunt parteneri care efectiv ne sună şi ne spun: la Nădlac a intrat o maşină cu patru cetăţeni care se duc să lupte în zona Califatului, încercați să vedeţi cu cine a luat legătura pe teritorul naţional ca să vedeţi dacă au baze de sprijin în România. Eu nu pot să-i spun partenerului decât da, a contactat trei cartele prepay. În Franţa poate să-i spună pe cine a contactat, în Austria poate să-i spună, în Elveţia poate, în România nu”, a spus Dumitru Dumbravă, directorul Direcției Juridice a Serviciul Român de Informaţii.

Guvernul a încercat, printr-o ordonanţă de urgenţă, să schimbe legea. Fiecare persoană care cumpără o cartelă de tip prepay era obligată să declare datele personale: nume, prenume şi CNP. A fost atacată însă de Avocatul Poporului la Curtea Constituţională. Judecătorii au constatat că ordonanţa nu oferea garanţii pentru protecţia datelor personale.

Norma nu determină cu exactitate sfera persoanelor care pun la dispoziţie formularul tipizat (…), împrejurare care creează premisele săvârşirii unor abuzuri în activitatea de reţinere, prelucrare şi utilizare a datelor stocate”, se arată în motivarea Curţii.

Generalul Dumitru Dumbravă, directorul Direcţiei Juridice a Serviciului Român de Informaţii, susţine că o persoană răuvoitoare care are o cartelă prepay şi un smartphone poate să fie un pericol pentru siguranţa naţională.

„E un paradox, în momentul în care mă duc să cumpăr un pistol neletal de tir, cu aer comprimat, trebuie să mă duc cu buletin ca să pot să-mi iau o armă neletală. Dacă îmi iau o cartelă prepay și un smartphone pot să provoc daune infinit mai mari”, a mai spus Dumbravă.

Mai multe ONG-uri au protestat vehement faţă de modificarea legii care reglementează cumpărarea cartelelor preplătite doar cu buletinul. Aceștia spun că se încalcă dreptul la viaţă privată şi dă posibilitatea serviciilor de informaţii să monitorizeze pe oricine, sub pretextul protejării securităţii naţionale.

Pe de altă parte, SRI spune că România este o ţară de tranzit pentru luptătorii extremişti care se alătură grupării ISIS din Siria şi Irak. 4000 de persoane din Europa au plecat în aceste zone. Unii dintre ei au fost identificaţi şi pe teritoriul ţării noastre, iar o astfel de lege ar ajuta autorităţile să afle informaţii suplimentare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed