AcasăExterneCasa Albă, semnal de alarmă: „Situația este extrem de periculoasă”

Casa Albă, semnal de alarmă: „Situația este extrem de periculoasă”

Secretarul de presa al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat marti reporterilor ca SUA considera ca Rusia ar putea efectua un atac asupra Ucrainei „in orice moment”, subliniind caracterul imediat al amenintarii.

„Parerea noastra este ca aceasta este o situatie extrem de periculoasa. Ne aflam acum intr-o etapa in care Rusia ar putea lansa in orice moment un atac in Ucraina”, a declarat Psaki reporterilor in cadrul unei sedinte de informare, informeaza The Hill.

Secretarul de stat Antony Blinken planuieste sa se intalneasca vineri cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, in timp ce SUA incearca sa evite o invazie a Ucrainei de catre Rusia, care a adunat 100.000 de soldati la granita cu Ucraina si a mutat recent forte in Belarus pentru exercitii militare comune.

Intalnirea urmeaza discutiilor diplomatice la nivel inalt intre oficialii americani si rusi si NATO in Europa saptamana trecuta. Blinken si Lavrov au vorbit la telefon marti si au convenit sa se intalneasca.

Blinken intentioneaza sa ii indemne pe rusi sa detensioneze situatia si sa urmeze calea diplomatica oferita de SUA si aliatii sai, a declarat Psaki, reiterand ca vor exista consecinte economice semnificative daca Rusia va alege sa invadeze Ucraina.

„Depinde de rusi sa stabileasca ce cale vor urma, iar consecintele vor fi grave daca nu vor urma calea diplomatica”, a spus Psaki.

Presedintele Biden i-a spus presedintelui rus Vladimir Putin, in cadrul unei convorbiri video din decembrie, ca Rusia se va confrunta cu sanctiuni daca va invada Ucraina si ca Statele Unite vor actiona pentru a consolida flancul estic al NATO si vor creste ajutorul militar acordat Ucrainei in cazul unei invazii.

Marti, Psaki a confirmat informatiile potrivit carora Rusia ar putea fi exclusa din sistemul bancar global SWIFT. „Din punctul nostru de vedere, nicio optiune nu este exclusa”, a spus ea.

Saptamana trecuta, oficiali americani au declarat ca au dovezi ca Rusia pregateste terenul pentru o operatiune sub acoperire care ar putea servi drept pretext pentru invadarea Ucrainei.

Ultimele Articole