AcasăActualitateCât costă să divorțezi la notar și ce acte ai nevoie să...

Cât costă să divorțezi la notar și ce acte ai nevoie să depui

Cât costă să divorțezi la notar și ce acte ai nevoie să depui. Pentru persoanele care își doresc să pună capăt căsniciei, este bine de știut faptul că prețul pentru un divort diferă în funcție de situație.

Mai exact, depinde dacă divorțul este realizat cu acordul ambelor părți și de asemenea, un alt lucru important este dacă cuplul are sau nu copii minori.

Cât costă să divorțezi la notar și ce acte ai nevoie să depui

Potrivit noului Cod Civil și al Legii notarilor și activităților notariale, onorariul minim pentru soluţionarea cererii de divorţ prin acordul soţilor la notariat este prevăzut de Anexa nr. 1 pct. 28 din Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 46/C/2011 privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici.

Astfel, totalul costurilor pentru divorțul prin acord fără copii minori este de aproximativ 795 de lei (cu TVA 19%).

Cât costă să divorțezi la notar și ce acte ai nevoie să depui

Această taxă este alcătuită din onorariul notarial pentru divorţul prin acord, care este de 600 lei; tariful de înregistrare a cererii de divorț în Registrul Național al Cererilor de Divorț, care este de 50 lei și copia legalizată a certificatului de naștere pentru fiecare soț și a certificatului de căsătorie: 6 lei x 3.

În ceea ce privește actele necesare, pentru a putea înregistra o solicitarea de divorț la notar este nevoie de următoarele acte:

Cât costă să divorțezi la notar și ce acte ai nevoie să depui

  • Certificatele de naștere ale soților.
  • Actele de identitate ale cuplului.
  • Certificatele de naștere ale copiilor minori, acolo unde este cazul.
  • Certificatul de căsătorie emis de către autoritățile române, în original.
  • O declarație notarială referitoare la ultima locuință comună. Acest document se realizează în situațiile în care nu se poate face dovada ultimului domiciliu comun sau reședințe comune prin intermediul actelor de identitate ale soților.

 

Ultimele Articole