Ce ACCIDENTE NUCLEARE au avut loc de-a lungul istoriei

Energia nucleară este una dintre cele mai ieftine și mai „verzi” surse de energie din lume. În prezent, aproape 14% din electricitatea mondială provine de aici. Cu toate acestea, marile dezastre nucleare din istorie au făcut că multă lume să privească cu teamă și neîncredere centralele nucleare.

 

De-a lungul vremii, greșelile omului și/sau catastrofele naturale au făcut ca energia nucleară, una dintre cele mai ”verzi” și sigure din lume, să genereze adevărate dezastre. Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA) folosește o clasificare, pe șapte nivele, a dezastrelor provocate de accidentele nucleare, de la ”Anomalie (nivelul 1) la „Accident major” (nivelul 7).

 

Iată cele mai mari accidente nucleare din istorie:

 

03 ianuarie 1961 – Idaho Falls ,Idaho , SUA:SL-1 a fost un reactor nuclear experimental de mică putere aparținând forțelor Armate Americane, care în ianuare 1961 a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur din componența acestuiat. Toți cei 3 operatori au fost uciși când bară de control a fost eliminată prea departe din cauza unui val critic de abur, în urmă unei explozii. Un număr suplimentar de 1,100 grame de material radioactiv au fost lansate că produse de fisiune în atmosferă, dar din cauza depărtării, cea mai mare parte a fost recuperată şi îngropata. Nivel 4

 

05 octombrie 1966 – Frenchtown Carta TownshipMichigan ,SUA: Fermi 1, un prototip de reactor de creștere rapidă , a suferit o topire parțială a combustibilului, deși nu a fost eliberat material radioactiv. După reparații, a fost oprit până în 1972.

 

07 decembrie 1975 – Greifswald ,Germania de Est: Un electrician a vrut să-i arate ucenicului cum funcționează circuitele electrice. Au urmat unele erori care au cauzat un incendiu. Acesta a distrus principalele linii de control şi cinci pompe principale de răcire. Nivel 3

 

22 februarie 1977 – Jaslovske Bohunice ,Cehoslovacia: A1 a suferit un accident de nivel INES 4 în timpul încărcării combustibilului. Au existat urme severe de coroziune a reactorului şi eliberarea de radioactivitate în zona centralei, necesitând dezafectare totală.

 

28 martie 1979 – Middletown,Pennsylvania ,SUA: Defectarea unor echipamente și greșeli efectuate de muncitori au condus la pierderea de agent de răcire și topirea parțială a miezului reactorului nuclear Three Mile Island. Acesta este cel mai grav accident nuclear civil din Statele Unite. Nu au existat victime imediate și nici îmbolnăviri ulterioare de cancer. Nivel 5.

25 Ianuarie 1982 – La CNE Ginna din Rochester, statul New York, operată de Rochester Gas & Electric Company, s-a spart o țeavă a generatorului de abur, împrăștiindu-se agent de racire radioactiv pe dușumeaua centralei. Cantități mici (aproape 80 Ci sau 3 TBq) de abur radioactiv a fost eliberat în aer.
23 Septembrie 1983 – Buenos Aires, Argentina: O eroare de operare făcută în timpul reconfigurării combustibilului a condus la un accident critic la facilitatea RA-2 a unui reactor experimental de testare.

15 septembrie 1984 – Atena,Alabama , SUA: Au exista încălcări ale măsurilor de siguranţă, o eroare a operatorului, precum şi probleme proiectare. Toate acestea au dus la oprirea parțială pentru şase luni pană la un an a unității 2 Browns Ferry.

09 martie 1985: Atena,Alabama , SUA: S-a produs un blocaj de sisteme în timpul pornirii, care a dus la suspendarea operaţiunilor la toate cele trei reactoare Browns Ferry.

11 aprilie 1986: Plymouth,MassachusettsSUA: Mai multe defecțiuni ale echipamentelor au dus la oprirea de urgenţă și declanșarea problemelor la Pilgrim Nuclear Power Plant.

 

Cernobîl, cel mai grav accident

 

26 aprilie 1986: Pripyat,UcrainaÎn urmă cu 35 de ani, la Cernobîl, localitate situată la nord de Kiev, nu foarte departe de granița cu Belarus, s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. După explozia reactorului 4, au decedat zeci de oameni, sute de mii au fost evacuați și milioane de oameni au fost expuși radiațiilor extrem de periculoase pentru viață. Efectele pe termen lung asupra sănătății și mediului sunt și acum studiate.

 

Cauza de bază a accidentului de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, din 1986, a fost o deficiență de proiectare a sistemului de oprire care, în condițiile efectuării unui experiment nefericit, a introdus o creștere necontrolată a reactivității urmată de topirea zonei active și inițierea accidentului atât de mediatizat. Nivel 7

04 mai 1986 – Hamm-Uentrop,Germania: Un reactor THTR-300 HTGR de 300 MWe din localitatea germană Hamm-Uentrop a eliberat radiație după ce una din granulele sferice de combustibil s-a blocat în conducta de alimentare cu combustibil a reactorului. Acțiunile operatorului destinate dislocării granulei au condus la deteriorarea învelisului protector al acesteia, radiația eliberată fiind detectată pâna la 2 km distanță de reactor.

31 martie 1987 – Delta,Pennsylvania ,SUA: Închiderea din cauza defecţiuniunilor a unor echipamente de răcire cauzeaza probleme inexplicabile.

19 decembrie 1987 – Lycoming, New York , SUA: Defecţiuni la  Niagara Mohawk Power Plant Corporation forțează hotărârea de a închide Nine Mile Point, Unitatea 1.

21 Noiembrie 1988 – Greifswald, Germania de Est: Un accident în care aproape că s-a ajuns la scurgere de topitură.
19 Octombrie 1989 – Vandellos, Spania: A avut loc un incendiu, eveniment fără eliminare externă de radioactivitate, fără deteriorarea miezului reactorului și fără contaminare în interiorul CNE. Totuși deteriorarea, din cauza focului, a sistemelor de securitate ale centralei a degradat semnificativ apărarea în adâncime.

17 martie 1989 – Lusby,Maryland , SUA: Inspecţiile la Calvert Cliff Unităţile 1 şi 2 au evidenţiat fisuri la mânecile presurizate încălzitor, forţând opriri prelungite.

 

6 Aprilie 1993: Tomsk, Rusia: La fabrica de reprocesare a plutoniului Siberian Chemical Entreprise, o creștere rapidă de presiune a condus la o defecțiune mecanică explozivă ce a avut loc într-un vas de reacție din oțel inoxidabil de 34 m3. Vasul se afla într-un buncăr din beton și conținea un amestec de acid nitric concentrat, 8757 kg de uraniu, 449 g de plutoniu, alături de deșeuri radioactive și organice rămasă de la ciclul precedent de extragere. Explozia a creat o gaură largă în plafonul clădirii și a dislocat acoperișul de beton al buncărului, eliberând în mediul înconjurator aproximativ 6 GBq de Pu si 30 TBq de alți radionuclizi. Accidentul a expus la radiații 160 de muncitori din locație și aproximativ 200 de muncitori veniți să curețe locul, la o doză totală de până la 50 mSv (limita maximă de doză de radiații pentru un muncitor este de 100 mSv absorbită pe o perioadă 5 ani. Norul de contaminare s-a extins 28 km în direcția NE față de clădire, din care 20 km erau proprietate a fabricii.

20 februarie 1996 – aterford,Connecticut ,SUA: Supapa de forţă care asigura scurgerea apei de racire obligă oprirea Millstone Nuclear Power Plant Unităţile 1 şi 2. Au fost găsite echipamente cu defecte multiple la inspecție.

 

2 septembrie 1996 – CrystalRiver,Florida , SUA: Existența unor echipamente cu disfuncţionalităţi a obligat conducerea la reparaţii ample, la Crystal River Unitatea 3.

30 septembrie 1999 – Prefectura Ibaraki ,Japonia: Muncitorii de la instalaţia de prelucrare a uraniului Tokaimura adaugă prea multe găleţi de uraniu direct într-un rezervor de precipitat, determinând o defecțiune critică, omorând doi lucrători şi expunând mulți alții peste nivelulul de radiaţii maxim admis. Nivel 4

 

15 Februarie 2000 – Buchanan, New York: Reactorul nr.2 a descărcat o cantitate mică de abur radioactiv cauzată de ruperea unui tub al generatorului de abur. Nu s-a observat radioactivitate detectabilă în afara reactorului.
9 Februarie 2002 – Prefectura Miyagi, Japonia: Doi muncitori au fost expuși unei cantități mici de radiații și au suferit arsuri minore din cauza incendiului ce a avut loc la CNE Onagwa. Focul a apărut la subsolul reactorului nr. 3 pe parcursul inspecției de rutină când o canistră cu substanță inflamabilă a fost înțepată accidental și s-a aprins o bucată de masă plastică.

16 februarie 2002 – Oak Harbor ,Ohio , SUA: S-au constatat urme severe de coroziune la tija de control a barelor,  Besse reactor Davis. Nivel 4

 

10 Aprilie 2003 – Pierderi de radioactivitate la CNE maghiară Paks.

09 august 2004 – Prefectura Fukui , Japonia: A avut loc o explozie de aburi la Mihama Nuclear Power Plant. Mor 4 muncitori iar alți șapte au fost grav răniți. Nivel 1

 

9 Aprilie 2005 – Sellafield, Marea Britanie: 20 de tone de uraniu și 160 kg de plutoniu dizolvate în 83.000 litri de acid nitric au fost picurate fără să fie detectate pe parcursul a mai multor luni dintr-o țeavă spartă în interiorul unui rezervor din oțel inox la centrala de reprocesare a combustibilului Thorp. Combustibilul ars procesat parțial a fost golit într-un tanc de reșinere din afara centralei.
25 Iulie 2006 – O defecțiune electrică a oprit prompt CNE Forsmark din Suedia. Au apărut unele probleme în timpul opririi. S-a spus că a fost cel mai serios incident nuclear de după Cernobîl și ca a fost o pură întâmplare faptul că s-a prevenit topirea miezului reactorului
Marie Curie.

Accidentul de la Fukushima

11 martie 2011: Okuma, Fukushima ,Japonia: Cutremurul din 11 martie 2011 a produs un tsunami nimicitor în Japonia, distrugând centrala atomică din Fukushima. Regiunea nu a revenit cu totul la normalitate nici până astăzi.

Cutremurul cu magnitudinea 9 pe scara Richter, produs în urmă cu zece ani, a distrus mai întâi sursa de alimentare principală, după care tsunami-ul a inundat generatoarele de energie de urgență. La scurt timp după aceasta, combustibilul din trei din cele șase reactoare de la instalația nucleară Fukushima Daiichi s-a supraîncălzit, provocând topiri ale miezului. În încăperile reactorului au urmat multiple explozii de hidrogen gazos eliberat din vasele sub presiune.

Imaginile televizate ale norilor radioactivi de fum de deasupra mormanelor s-au întipărit în memoria colectivă a lumii. Particulele radiante au contaminat peste 1.000 de km pătrați, determinând 160.000 de oameni să părăsească regiunea. Nivel 7

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed