CE: Dezinformarea pro-Kremlin a devenit chiar caricaturală

Pe măsură ce tensiunile provocate de Rusia au crescut, dezinformarea pro-Kremlin s-a îndepărtat tot mai mult de realitate, devenind uneori chiar caricaturală, arată EU vs Disinformation.
Printre recentele exemple triste se numără:
– zvonul că forțele armate ucrainene ar fi bombardat cu precizie chirurgicală o baracă nesemnificativă aflată la aproape 40 de kilometri de linia de contact,
– acuzațiile că trupele ucrainene s-ar fi infiltrat pe teritoriul rusesc cu echipamente pe care nici măcar nu le dețin

– afirmațiile că armata ucraineană ar fi bombardat o grădiniță aflată pe propriul teritoriu.
EU vs Disinformation a analizat șase luni de retorică legată de Ucraina din partea
mass-mediei ruse de stat, a organizațiilor pro-Kremlin care au legătură cu statul rus, a conturilor diplomatice ruse oficiale de pe Twitter.
S-a început prin calculul de mențiuni ale cuvintelor-cheie legate de Ucraina în combinație cu cuvintele-cheie care reprezintă narațiuni de tip casus belli, adică fabulații folosite ca pretexte pentru invadarea Ucrainei.
De exemplu, publicațiile pro-Kremlin au prezentat constant Ucraina ca pe un stat „nazist” pentru a-i defăima pe ucraineni, în special în ochii publicului rus, și pentru a justifica astfel agresiunea Kremlinului. Această tactică a fost văzută de mai multe ori, inclusiv în 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 și, desigur, în ultimele șase luni, așa cum se arată în diagrama de mai jos.
Tocmai această prezentare a Ucrainei ca fiind un stat „nazist” este cea care a permis organizațiilor controlate de statul rus și politicienilor acum sancționați să facă afirmații înfiorătoare și complet inventate despre un așa-zis genocid în Donbas și să țeasă teorii conspiraționiste nebunești despre utilizarea de către Ucraina a unor arme chimice și a altor arme interzise, arată EU vs Disinformation.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed