Ce dobândă plătesc Finanţele pentru tranşele împrumutului de la UE

0

Cifrele sunt incluse în Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011 – 2013, aprobată miercuri de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX.

În cadrul acordului de finanţare externă, de circa 20 de miliarde de euro, România a primit până în prezent 4,85 miliarde de euro de la Comisia Europeană. A patra tranşă, în sumă de 1,2 miliarde de euro, a fost virată joi.

Uniunea Europeană a emis în săptămâna anterioară obligaţiuni în valoare de 4,6 miliarde de euro, cu scadenţa la şapte ani, pentru a finanţa programul de sprijin destinat Irlandei şi împrumutul acordat României.

„Încheierea pachetului de asistenţă financiară multilaterală, concomitent cu trendul de revenire economică la nivel global şi cu măsurile băncilor centrale a contribuit la creşterea încrederii investitorilor, materializată prin reducerea semnificativă a cotaţiilor CDS (credit default swap – costul riscului de ţară – n.r.) pentru România de la 610 bps la începutul lunii februarie 2009 la circa 290 bps la sfârşitul anului 2010”, se arată în document.

Ministerul Finanţelor a primit de la FMI jumătate din tranşa a doua în septembrie 2009 şi încă jumătate din tanşele trei şi patru în februarie 2010. Cumulat, suma virată Trezoreriei a fost de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Acordul cu organismele internaţionale se va încheia la finele acestei luni, însă programul va continua sub forma unei înţelegeri de tip preventiv, în cadrul căreia FMI şi CE vor pune la dispoziţia României 5 miliarde de euro, bani care vor fi accesaţi doar în caz de urgenţă. România va trage, în contextul noului aranjament, un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială, care nu a mai fost acordat în programul actual.