Ce este hernia de disc și cum poți trata această afecțiune fără operație?

Hernia de disc este o afecțiune care dă bătăi de cap multor persoane din ziua de azi. Ignorată, sau netratată corespunzător, hernia de disc determină dureri intense și chiar și alte neplăceri mult mai grave.

Din fericire însă, există și centre medicale precum litherapy.ro, unde poți beneficia de tratamente de hernie de disc eficiente, fără operație, dar înainte de a explica în ce constă o astfel de procedură, vom enumera mai întâi câteva particularități ale herniei de disc pentru a înțelege mai bine această afecțiune.

Ce este hernia de disc și cum apare ea?

Discurile intervertebrale sunt niște structuri anatomice dispuse între corpurile vertebrale. Rolul lor este acela de a amortiza șocurile exercitate asupra vertebrelor în timpul desfășurării activităților de zi cu zi.

Discurile intervertebrale mai au și rolul de a permite vertebrelor să se miște independent unele de celelalte atunci când ne aplecăm, ne rotim sau efectuăm alte tipuri de mișcări ale trunchiului. 

Aceste discuri sunt alcătuite dintr-un nucleu cu pulpă și un inel fibros. Nucleul se află la interiorul discului și are consistența unui gel moale, care reține apa, fiind exact elementul capabil de a amortiza șocurile și a permite mișcarea vertebrelor. Pe de altă parte, inelul fibros este partea dispusă de jur împrejurul nucleului și are ca scop imobilizarea acestuia într-o stare de tensiune, la fel cum acționează și un ligament articular.

Hernia de disc apare atunci când discurile lombare se uzează, iar nucleul discurilor intervertebrale se deplasează către canalul medular, unde pot comprima rădăcina unui nerv spinal și determina apariția durerii.

Hernia de disc poate apărea la nivelul mai multor vertebre, însă cele mai puternic afectate dintre acestea sunt în general discurile lombare L4 și L5 din cauza faptului că ele susțin cea mai mare parte din greutatea corporală.

Din punct de vedere fizic, degenerarea discului intervertebral reprezintă pierderea capacității acestuia de a reține apă, schimbându-și astfel proprietățile fizice. Prin degenerare, acesta devine mai puțin elastic, mai expus la acțiunea șocurilor și în timp poate scădea în înălțime și se poate fragmenta.

Toate aceste lucruri duc la apariția unor mișcări anormale la nivelul discurilor vertebrale și în timp la ruptura fibrelor din inelul fibros, care determină în final hernia de disc propriu-zisă.

Există și situații în care hernia de disc poate apărea în urma unui accident rutier sau după o cădere de la înălțime.

Cum se tratează eficient și fără operație hernia de disc?

În 97% din cazuri, tratamentele de hernie de disc sunt perfect eficiente, dar durata, precum și metoda prin care sunt efectuate acestea depinde de stadiul afecțiunii. 

Există trei faze în care se manifestă hernia de disc:

– protuzia discală

– extruzia discală

– sechestrul discal

Cel mai eficient tratament hernie de disc este cel efectuat în primele două stadii ale bolii. Ca metode de tratare putem vorbi despre decompresia vertebrală la cald cu infraroșu sau decompresia vertebrală / elongația clasică, care presupune întinderea coloanei vertebrale prin acțiune mecanică.  

Decompresia vertebrală la cald cu infraroșu vs decompresia vertebrală clasică

Conform statisticilor, decompresia vertebrală la cald, cu infraroșu, este mult mai eficientă decât decompresia vertebrală clasică. Aceasta se realizează cu ajutorul unui dispozitiv menit să încălzească musculatura spatelui, dar și să accelereze regenerarea celulară.


Gimnastică medicală de recuperare pentru tratarea herniei de disc

Hernia de disc se mai poate trata și prin kinetoterapie. Kineto înseamnă mișcare iar kinetoterapia poartă acest nume pentru că este o terapie bazată pe mișcare. 

În timpul sesiunilor de kinetoterapie, un specialist care își ajută pacientul să se vindece de hernie de disc urmărește:

– îmbunătățirea posturii corpului și a aliniamentului său;

– creșterea forței și rezistenței mușchilor;

– îmbunătățirea coordonării, controlului și echilibrului;

– creșterea rezistenței corpului la efort.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed