Ce mai rămâne din programul de guvernare: mai nimic

Anunţate cu fast, ca o adevărată revoluţie fiscală, mai multe măsuri din planul de guvernare al PSD au produs mai degrabă teroare în mediul de afaceri şi printre cetăţeni. Ultima dintre acestea a fost taxa de solidaritate pe care Guvernul a decis marţi să o abandoneze, premierul Mihai Tudose precizând că o putem trece la „discutate şi uitate”.

 

„Era prea mare deranjul”, a explicat premierul. Într-adevăr, mare a fost deranjul produs de anunţul introducerii acestei măsuri, care urma să se comporte ca o taxă aplicată celor cu venituri mari, iar opinia publică s-a sesizat şi după ce Tudose a precizat că taxa va fi aplicată celor cărora statul le-a oferit „prilejul să câştige atâţia bani”. Anterior, el spunea că simulările „nu au ieşit prea fericite”.

 

Contribuţiile rămân la angajator

 

Tot marţi, premierul Tudose a precizat că nu va mai fi aplicată nici măsura comasării contribuţiilor sociale şi mutarea lor la angajat. „Eu nu ştiu de unde tot scoateţi lucrul acesta. Spuneţi-mi şi mie cine v-a spus dumneavoastră?….Nu, ele vor rămâne pe modelul actual, toate taxele de genul acesta – CAS, CASS – vor fi plătite de angajator”, a spus Tudose.

 

 

Nu vom avea nicio măsură care să apese pe bugetul populaţiei. Deocamdată, nu avem alte măsuri în ceea ce priveşte taxe şi impozite pentru populaţie

Mihai Tudose

Săptămâna trecută, însuşi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat stabilirea cotei de contribuţie la asigurările sociale de sănătate la 10%, iar a celei la asigurările sociale la 25%, urmând ca ele să fie plătite exclusiv de angajat.

 

 

Astăzi, pentru un salariu sunt reţinute de stat contribuţia de la angajat şi de la angajator, dar, potrivit programului de guvernare, urmează ca, de anul viitor, contribuţiile sociale achitate de angajator pentru salariat să fie aplicate acestuia din urmă, cu o majorare echivalentă a salariului brut, astfel încât salariul net să rămână neschimbat, iar angajatorul să nu înregistreze nici el un cost suplimentar.

 

 

„Adevărul” a avertizat că o cumulare a acestor contribuţii la angajat va însemna o creştere din pix a salariului minim brut pe economie şi o majorare a impozitării angajatului, urmând ca acesta să rămână cu mai puţini bani în mână.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed