Ce semnificație are ziua de 8 martie. Când a devenit oficială Ziua Femeii

Ce semnificație are ziua de 8 martie. Când a devenit oficială Ziua Femeii. Pe 8 martie este Ziua Femeii, iar această sărbătoare este celebrată în fiecare colț al globului.

În România însă, 8 martie mai este și ziua mamei, iar istoricul său este unul cât se poate de interesant, dar și îndelungat.

Ce semnificație are ziua de 8 martie. Când a devenit oficială Ziua Femeii

Ziua mamei, sau ziua femeii se serbeaza inca de pe vremea grecilor antici. In fiecare primăvara, această zi, grecii o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai tarziu, in Anglia anilor 1800, a fost mentionata “Duminca mamei”, serbată in a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui.

In anul 1909, la 28 februarie, in Statele Unite, s-a serbat la nivel national Femeia in urma unei initiative a Partidului Socialist American.

Initiativa a fost preluata mai apoi, în anul 1910 si in Europa, in cadrul Internationalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a tinut la 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca si in alte cateva tari europene.

Referitor la dată, aceasta a fost aleasa de femeile germane pentru ca, la aceeasi data, in 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte armate si a promis ca va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Ce semnificație are ziua de 8 martie. Când a devenit oficială Ziua Femeii

La momentul respectiv însă, nu s-a stabilit si o data anume cand se va sarbatorii femeia la nivel international. Ani mai târziu, mai exact după dupa Primul razboi mondial, in cadrul unei Adunari Generale a ON s-a luat decizie și anume 8 martie.

Urmatorul pas in instituirea unei zile dedicate femeii s-a facut in 1975, cand ONU a proclamat Anul International al femeilor si a declarat perioada 1976-1985 Deceniul ONU pentru conditia femeii.

In 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri