Ce valoare are diurna externă în comparație cu cea internă

Există diferențe mari între diurna externă și cea internă, iar în 2021 lucrurile s-au mai schimbat. Despre ce valori este vorba?

În primul rând trebuie să știm că diurna este indemnizatia de delegare sau de deplasare care se acorda angajatilor ori de cate ori este necesara deplasarea acestora in scopul desfasurarii activitatii firmei in alta localitate fata de cea in care angajatul isi desfasoara in mod normal activitatea.

Ce valoare are diurna externă în comparație cu cea internă

Diurna internă este neimpozabila in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin Hotarare a Guvernului pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice (HG 714/2018), suma ce depaseste acest plafon fiind considerata venit asimilat salariilor si, implicit, impozitata, dupa cum se prevede la art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal.

Acest plafon este valabil atat in interiorul tarii dar si pentru deplasarile externe, iar în prezent valoarea diurnei, pentru deplasarile in Romania, stabilita de lege este pentru angajatii institutiile publice este de 20 lei.  Astfel pentru domeniul privat diurna neimpozabila este de 20*2.5 lei = 50 lei

În cazul diurnei externe pe de altă prate, ea este determinată în functie de de mijlocul de transport folosit astfel:

Momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate, si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, dar si pe aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei

Momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara. Pe de altă parte, pentru ffractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, diurna se acorda astfel: 50% pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

În ceea ce privește modul de calcul, pentru diurna legala externa plafonul se calculeaza conform cu HG 518/2015 cu modificarile si completarile ulterioare, 2.5*plafonul pentru tara de deplasare, categoria I.

Categoria II se refera strict la: viceprim-ministrii, ministrii, ministrii delegati, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul incadrat in functii asimilate acestora prin acte normative, secretarii generali, secretarii generali adjuncti, inaltii reprezentanti ai prim-ministrului, precum si prefectii, subprefectii, primarul general si viceprimarul capitalei, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, ambasadorii, sefii reprezentantelor diplomatice ale Romaniei, academicienii si membrii corespondenti ai Academiei Romane, seful Statului Major General, loctiitorii sefului Statului Major General si directorul Statului Major General, seful Corpului de control si inspectie, sefii departamentelor Ministerului Apararii Nationale si loctiitorii acestora, seful Statului Major al Fortelor Terestre, seful Statului Major al Fortelor Navale, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, loctiitorii secretarilor de stat din cadrul unitatilor care au astfel de functii.

Pentru prim-ministrul diurna se majoreaza cu 50% și poate ajunge chiar și la sute de euro. Suma variază în funcție de țara în care respectivul angajat ajunge să fie trimis.

Întreg tabelul cu diurnele externe poate fi citit aici.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed