x


 • EUR
  4.5975
  USD
  3.8945
 • 22° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  11 km/h
  Umiditate

  41%
  Presiune

  34033 hPa
string(7) "general"

Cea mai distructivă armă existentă ar putea intra în dotarea armatei române. Doar opt state o mai au

România intră în cursa pentru armele termobarice, cele mai distructive în acest moment. Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare a prezentat reprezentanţilor Forţelor Terestre un model ce poate fi lansat cu un aruncător de grenade clasic. Mai rămâne de văzut prin ce mijloace acest tip de armă ar putea fi industrializat, pentru ca apoi să intre în dotarea Forţelor Terestre Române. Doar 8 ţări din lume au declarat că deţin arme care folosesc astfel de muniţie.

Author: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 06.08.2017, 11:09 | Actualizat: 06.08.2017, 11:09

Tipul de proiectil care funcţionează cu încărcătură termobarică a fost adaptat pentru a putea fi lansat cu un aruncător de grenade, foarte precis, cu care se poate trage din trei poziţii (în picioare, în genunchi şi la sol). Efectele sunt nimicitoare.

 

Primele studii legate de armele termobarice au fost făcute la noi în anii ‘90, cu 3 decenii întârziere faţă de marile puteri.

 

Muniţia termobarică e de peste 6 ori mai puternică decât trotilul. Poate fi adaptată pentru multe tipuri de arme, inclusiv cele de capacitate mare.

 

Cercetătorii români aşteaptă acum observaţiile şi sugestiile militarilor pentru a-şi îmbunătăţi proiectul şi a propune un prototip. S-ar putea ajunge apoi la industrializarea produsului.

 

Armele termobarice sunt optimizate să producă undă de şoc (4-10 bari) şi căldură intensă (2500 – 3000 de grade Celsius).

 

Arma este deosebit de eficientă în spaţii închise, tuneluri sau buncăre, pentru că are efect şi după colţuri sau adăpostiri. Poate provoca leziuni interne în organismul uman şi arsuri.