Cea mai nouă rețetă de a face profit din scăderea burselor

Operaţiunile short propriu-zise sunt cele prin care se vând acţiuni (şi nu numai) care nu sunt încă achiziţionate, sau care sunt împrumutate. Sunt, aşa cum mai sunt şi denumite, nişte vânzări în lipsă. Investitorul vinde acum ceea ce nu are (de fapt), la un preţ actual mai mare decât cel din viitor, mai mic, la care va cumpăra acţiunile fie pentru a le livra cumpărătorului, fie creditorului. Va câştiga diferenţa de preţ.

„Investițiile fondului vor viza pozitii short pe actiuni , indici bursieri, mărfuri, valute, în principal pe piete externe. Pe piața internă vom acționa prin intermediul operaţiunilor de tip hedging (acoperire a riscului, n.red.) pe care le vom derula prin contractele futures. Performanța fondului va fi determinată de levierul (factorul de amplificare, n.red.) specific fiecărui instrument în care va investi fondul precum și de evoluția activului suport, în cazul produselor derivate (categorie în carese încadrerază  și contrcatele futures, n.red)“, a explicat Horia Gustă, preşedintele comitetului director al Certinvest, pentru MONEY.ro.

 

La bursele de acţiuni din România  nu sunt încă posibile operaţiunile short direct cu acţiuni. Ele au fost restricţionate şi pe marile burse occidentale, din cauza imensului potenţial speculativ. Sunt însă posibile operaţiuni short  cu contracte la termen (futures), care au ca obiect acţiunile vizate. Cine vinde nişte contracte futures pe anumite acţiuni nu trebuie să deţină acele acţiuni. Pe pieţele futures (de la Sibiu şi Bucureşti şi din lumea întreagă), bursa va înregistra automat, la scadenţa contractului vândut, diferenţa dintre cotaţia futures şi cea a acţiunii propriu zise de pe piaţa unde chiar se tranzacţionează aceasta. Vânzătorul futures va fi bun de plată dacă cotaţia acţiunii va fi mai mare la scadenţă, sau va încasa diferenţa negativă.

Dintre fondurile care au câştigat  mult în aceşti ani de criză se remarcă fondurile administrate de SIRA, Ominvest şi Omnitrust, care au „shortat“ consistent indicii bursieri şi mai ales pe cei americani. Multe alte fonduri de investiţii au folosit procedee asemănătoare dar la scară mult mai mică.

Obiectivul fondului de investiţii deschis (mutual) Certinvest Short Fund este tocmai de a obţine profit prin operaţiuni care beneficiază de pe urma perioadelor de scădere a pieţelor de acţiuni sau a unora dintre titluri. În situaţia unui trend ascendent al pieţelor bursiere, se va încerca identificarea  anumitor emitenţi cu potenţial de scădere, potrivit documentelor fondului. Ceea ce înseamnă că fondul are şanse de performanţe nu numai în perioadele când toată piaţa scade.

„Am conceput fondul Certinvest Short Fund având în vedere în special aceste perioade de incertitudine economică şi turbulenţe pe pieţele financiare, pe care le traversăm de ceva vreme. Prin strategia short pe care o foloseşte fondul, investitorii acestuia au posibilitatea de a face profit atunci când pieţele sunt în scădere”, spune Horia Gustă.

Investiţia minimă în fondul Certinvest Short Fund este de o unitate de fond, preţul iniţial al unei unităţi de fond fiind de 100 de RON. Fondul aplică un comision de subscriere de 1% din valoarea subscrierii, dar nu mai mult 500 RON. Orizonul investiţional recomandat investitorilor în fond, persoane fizice şi juridice este de minimum 3-5 ani.

Certinvest este cea mai mare societatede administrare a investițiilor independentă (de vreun grup financiar) și funcționerază încă din anul 1994, fiind singura din acea vreme lipsită de reglementări care a supraviețuit. Are acum în administrare active de aproximativ 25 milioane euro, distribuite în 15 fonduri de investiţii, de diferite grade de risc, dintre care 9 deschise

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed