x


 • EUR
  4.6559
  USD
  3.9517
 • 21° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  6 km/h
  Umiditate

  48%
  Presiune

  33898 hPa
string(7) "externe"

Cei “4D” – Așa arată războiul informațional dus de Rusia cu Vestul

Societatea occidentala este una cu un mare deficit de atentie, iar Rusia cauta sa exploateze acest aspect printr-un razboi informational pe mai multe paliere, explica Mark Galeotti, cercetator al Centrului pentru Securitate Europeana din Praga. "Actiunile Rusiei lui Putin le putem schita in patru mari directii: dezbina, distrage atentia, inspaimanta si descurajeaza", sustine expertul. "Fata de pericolul unui atac armat, exista mereu asigurarile pe care NATO le da unui membru, insa nu mai discutam despre aceeasi solidaritate in cazul unui razboi informational. In Praga, Rusia are o ambasada in care activeaza circa 30 de ofiteri de informatii rusi despre care stiu serviciile din Cehia. 'De ce nu ii expulzati?', am intrebat eu", a povestit Galeotti.

Author: Mihai Voican | Sursa: Hotnews | Publicat: 09.10.2017, 9:10 | Actualizat: 09.10.2017, 9:10

Vladimir Putin se comporta precum un conducator autoritar din secolul 19 si actioneaza pe principiul ca cei puternici fac dreptatea (n.r. “might makes right”), a sustinut Mark Galeotti, cercetător principal și coordonator al Centrului pentru Securitate Europeană, Institutul de Relații Internaționale din Praga, in cadrul unor prezentari pe care le-a sustinut la Adunarea Parlamentara NATO de la Bucuresti.

“Rusia lui Putin cauta sa nu isi piarda influenta in statele vecine care o inconjoara precum Georgia, Ucraina, Belarus. Putin vede Vestul ca pe o amenintare pentru el si pentru versiunea sa de Rusia. Crede ca tot ce face Occidentul este sa conspire si sa-l izoleze. Sunt multi inalti oficiali rusi care cred cu tarie ca momentul Maidan din Kiev a fost, de fapt, o uneltire a CIA”, sustine expertul european.

Totusi, exemplul Rusiei de azi e unul care inspira in general doar alti lideri autoritari din lume. “Foarte putini oameni din lume spun ‘Uita-te la Rusia. Asa as vrea sa fim si noi'”. Putin se uita la tarile occidentale si vede o constelatie de democratii care pentru el reprezinta o slabiciune”, a spus Galeotti.

Potrivit lui Galeotti, actiunile Rusiei lui Putin pot fi schitate in patru mari directii: Divide, Distract, Dismay si Deter (traducere: Dezbina, Distrage atentia, Inspaimanta si Descurajeaza).

“Societatea occidentala este una cu un mare deficit de atentie, iar Rusia cauta sa exploateze acest aspect. Ne mutam de la un subiect la altul, de la o criza la alta sau de la o stire senzationala la alta, incontinuu. Si cu Georgia s-a intamplat la fel, iar atentia vestului s-a mutat in alta parte foarte rapid. Cu Ucraina si cu problemele din Donbas nu s-a mai intamplat asa, subiectul asta nu a disparut”, a declarat Galeotti.

“Rusia lui Putin cauta mereu sa ne ingrijoreze, sa ne faca sa ne uitam la ea cu spaima. Sa le vedem armata, exercitiile, sa ne temem de Zapad, sa ne ingrijoram de razboiul hibrid si tot asa. Scopul final e sa neutralizeze Vestul”, a mai precizat cercetatorul european.

 

Citește mai departe pe HOTNEWS.