Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Chile

Epicentrul cutremurul produs la ora locală 3.34 (8.34 ora României) a fost situat la 115 kilometri de oraşul Concepcion, al doilea oraş ca mărime al ţării, având circa 200.000 de locuitori, şi la 325 kilometri sud-vest de Santiago de Chile, potrivit USGS.

Institutul american a anunţat iniţial magnitudinea 8,5, aproi 8,3, după care a revizuit-o la 8,8 şi a modificat uşor localizarea epicentrul seismului. USGS foloseşte scara magnitudinii de moment pentru a măsura intensitatea unui cutremur. Pe această scară un cutremur cu magnitudinea 6 este considerat puternic.

Martorii au declarat pentru CNN că seismul a durat între două şi cinci minute şi a fost resimţit în capitala Santiago de Chile, unde mai multe clădiri s-au prăbuşit. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă temporar.

Autorităţile au emis o alertă de tsunami care vizează Peru şi Chile. De asemea, se află sub supraveghere Columbia, Panama, Costa Rica, Antarctica şi Ecuadorul. Potrivit institutului american de geofizică, USGS, coasta Statelor Unite nu este ameninţată de un tsunami. Şi meterologii japonezi au emis o alertă.

Valuri seismice de 1,3 metri au fost înregistrate de senzori la 30 de minute după seism.

Potrivit CNN, energia degajată de cutremurul de 8,8 grade produs sâmbătă în Chile este de circa 64 de ori mai mare decât cea a seismului din 12 ianuarie, din Haiti, ce a avut magnitudinea 7. Cutremurul din Haiti, s-a soldat cu peste 222.000 de morţi şi peste 200.000 de răniţi. Seismul a fost cel mai puternic care a afectat capitala haitiană şi ultimii 240 de ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed