x


 • EUR
  4.6669
  USD
  4.0761
 • 16° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  5 km/h
  Umiditate

  70%
  Presiune

  34203 hPa
string(7) "general"

Centrul de afaceri care a costat milioane, dar stă mai mult gol

„Centrul Tehnologic, de Inovaţie şi Afaceri“ este numele unei clădiri din Satu Mare care stă mai mult goală. A fost facută în cea mai mare parte cu bani europeni, aproximativ 4,1 milioane de lei, şi a fost gata în 2015. Doar trei firme se află acolo în prezent, deşi sunt spaţii pentru şapte.

Author: Mihai Voican | Sursa: Adevarul | Publicat: 25.06.2017, 13:39 | Actualizat: 25.06.2017, 13:39

Ideea a apărut în municipiul Satu Mare în urmă cu 5 ani, în ultimul an de mandat al primarului din acea vreme, Iuliu Ilyes. Acesta prezenta la acea vreme ideea ca una care are puterea să dea un imbold mediului de afaceri şi să creeze o punte între acesta şi administraţia locală. Centrul a fost creat cu fonduri europene, pentru a găzdui intreprinderi mici din domeniul resurselor regenerabile, fiind nevoie de acest proiect ca şi componentă economică a unui pachet de proiecte depus la acea perioadă, care avea ca principal scop atragerea finanţării pentru reabilitare de drumuri.

„Nu e eşec, dar e stagnare“

 

„Acel proiect a pornit când am lansat noi pachetul de proiecte europene pe POR 2007-2013. Acolo trebuia să înaintăm un pachet de proiecte care trebuiau să aibă trei componente şi una dintre acestea să fie economică. Cred că centrul nu are o echipă de gestionare, să o mişte, să o pună pe piaţă, să atragă evenimente acolo. Trebuie să intre în circuitul economic, că nu se întâmplă nimic doar că există. Din punct de vedere al arhitecturii şi reabilitării este o reuşită, din punct de vedere al funcţionării şi al destinaţiei deocamdată este o stagnare, nu zic că e eşec, dar e stagnare. Se poate recupera chiar dacă nu s-a făcut acolo nimic doi ani. Eu nu văd însă perspectiva lui, nu simt că cineva ar fi capabil şi s-ar apuca de a-l gestiona. Primăria îl gestionează, dar nu este obligată să îl gestioneze singură, că nu are în aparatul de specialitate oameni pentru aşa ceva, nu e treaba ei. Trebuie să se gestioneze singur. Când am lansat acest proiect discuţia s-a purtat cu ONG-uri de specialitate, cu organizaţii ale intreprinzătorilor, ideea noastră era ca ei să gestioneze spaţiul. Dar aici colaborările s-au rupt în mandatul în care s-a inaugurat centrul“, a declarat Iuliu Ilyes, primar al municipiului Satu Mare între 2004-2012, iniţiator al proiectului.

Citeste mai mult pe ADEVĂRUL.