Chile a înregistrat cel mai puternic cutremur din ultimii 50 de ani

Cutremurul s-a produs la ora locală 3.34 (8.34 ora României), la circa 115 kilometri nord-est de Concepcion, al doilea oraş ca mărime al ţării, şi la 325 de kilometri sud-vest de capitala Santiago.

Preşedintele Michelle Bachelet a decretat starea de catastrofă în zonele afectate şi a îndemnat la calm. „Oamenii ar trebui să rămână calmi. Facem tot ce putem cu forţele de care dispunem. Orice informaţie avem, o vom împărtăşi imediat”, a declarat ea, citată de BBC.

O alertă de tsunami a fost emisă pentru întreg bazinul Pacificului.

Şeful statului a precizat că „un val de mari proporţii” a afectat arhipelagul Juan Fernandez, ajungând într-o zonă locuită. Ea a îndemnat locuitorii din zonele de coastă să meargă în zone mai înalte.

Cutremurul a avariat infrastructuri, multe şosele fiind impracticabile. Potrivit presei, cel mai important pod din Chile, care leagă nordul de sudul ţării, a fost avariat. Aeroportul din capitală a fost închis, zborurile fiind anulate sau redirecţionate spre Mendoza (Argentina).

Potrivit autorităţilor, zona cea mai grav afectată pare să fie Parral, în apropiere de epicentru.

Un post local de televiziune a anunţat că s-a produs un incendiu în oraşul Colina, la 20 de kilometri nord de Santiago, dar situaţia este sub control.

O serie de spitale din mai multe regiuni, inclusiv din Santiago, au fost evacuate din cauza problemelor apărute la structură.

Un locuitor din Chillan, oraş situat la 100 de kilometri de epicentru, a declarat pentru televiziunea locală că seismul a durat circa două minute. Alţi martori au spus că în prezent comunicaţiile sunt întrerupte, dar alimentarea cu apă nu a fost oprită.

Multe site-uri şi posturi de radio din Chile nu sunt încă accesibile.

Clădirile din Santiago s-ar fi mişcat între 10 şi 30 de secunde, iar curentul electric a fost întrerupt.

Potrivit Ministerului român de Externe, câteva zeci de români se află în Chile, în special în capitala Santiago. Ambasada României în Chile nu are informaţii despre eventuale victime în rîndul cetăţenilor români.

Cel mai puternic cutremur înregistrat în Chile în secolul al XX-lea a fost de 9,5 grade, în 1960, soldat cu moartea a 1.655 de persoane, potrivit BBC.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed