China declară război culturii occidentale

Hu Jintao trece la ofensiva împotriva Occidentului, care, spune preşedintele chinez, activează ca o forţă ostilă, cu intenţia de a occidentaliza şi de a diviza China. Vestul se “infiltrează” folosindu-se de muzică, filme, cărţi, a mai explicat preşedintele ţării care a scris pe această temă un amplu articol într-o revistă a Partidului Comunist, citat de The New York Times.

 

Cultura Occidentală este în război cu cea Chineză, menţionează Jintao, care are şi un plan pentru a câştiga bătălia: dezvoltarea unor produse culturale autohtone, care să stârnească interesul chinezilor. “Trebuie să înţelegem seriozitatea şi complexitatea acestei lupte ideologice, să tragem semnalul de alarmă, să fim vigileţi şi să luăm măsuri eficiente pentru a răspunde atacurilor. (…) Cultura internaţională a Vestului este puternică, în timp ce noi suntem slabi”, a scris preşedintele chinez în articol.

 

Măsura propusă de Jintao presupune, spun oamenii de cultură chinezi, mai mulţi bani de la bugetul statului pentru a sprijini companiile locale să realizeze produse culturale precum muzică, film, cărţi. Preşedintele nu a comentat însă şi despre afirmaţiile larg răspândite în industrie, potrivit cărora intelectualii chinezi sunt cenzuraţi. Unul dintre cei mai celebrii scriitori şi bloggeri din China, Han Han a postat pe blogul său un eseu în care spunea că “restricţiile impuse de Guvern oamenilor de cultură fac imposibilă impunerea literaturii şi cinematografiei chineze pe plan global”. Cu toate acestea, în ultima vreme, oficialii Chinezi vorbesc despre nevoia companiilor de a se baza mai degrabă pe succesul de piaţă, decât pe subvenţiile de la stat.

 

Printre măsurile guvernului Jintao, luate încă din octombrie 2011, se numără şi aceea prin care a obligat companiile de Internet să se asigure că oamenii care postează pe bloguri şi forumuri se înregistrează cu numele lor real, deşi pot posta sub protecţia unui nume fictiv. De asemenea, oficialii au făcut nenumărate presiuni asupra editorilor unor bloguri, pentru a se auto-cenzura, fapt ce a dus la scăderea traficului pe acele site-uri. China face eforturi şi pentru a-şi impune cultura peste hotare, astfel că a deschis în toate lumea Institute care au drept scop încurajarea învăţării limbii chineze de către străini. Nu în ultimul rând, s-au alocat sume importante agenţiilor de ştiri din China pentru a-şi deschide birouri în mai multe state ale lumii.

 

Cu toată înverşunarea, pe termen scurt, preşedintele chinez nu intenţionează însă să limiteze şi mai mult importurile de produse culturale. În momentul de faţă, în China este permis importul a numai 20 de filme străine pe an, fapt ce a atras nemulţumirea Hollywood-ului şi a organizaţiilor internaţionale. Cu toate acestea, liderii chinezi au atras de mult timp atenţia asupra faptului că arta din Occident o eclipsează pe cea chineză. Spre exemplu, cele mai vizionate filme din China au fost “Avatar”, “Transformers 3”, iar Lady Gaga este la fel de populară în China ca orice alt artist local.

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed