Cine detoneaza situatia redeventelor

În luna mai 2012, după preluarea guvernării, Victor Ponta a declarat că noile redevențe petroliere vor fi calculate pentru a ajunge la nivelul mediei europene, reamintește Remus Cernea, într-o interpelare oficială adresată actualului premier. Deputatul mai spune că Ponta s-a angajat să fie purtate negocieri cu marile companii petroliere, pentru ca noile redevențe să fi fost aplicate chiar mai devreme de luna decembrie 2014, când expiră actualele redevențe.

 

Însă, „redevențele actuale sunt modeste, aducând României beneficii de doar circa 50 de milioane de euro, în timp ce profiturile companiilor petroliere depășesc un miliard de euro”, fiind necesară creșterea redevențelor, precizează Cernea.

 

Potrivit acestuia, acum câteva zile, guvernul a amânat cu un an renegocierea acestor redevențe, noul proiect nefiind supus dezbaterii publice.

 

Legat de informațiile apărute în presă referitor la eventualitatea ca, în locul redevențelor, să fie aplicată o taxă pe profitul obținut din exploatare, deputatul consideră că acest lucru ar duce la „riscul ca declarațiile companiilor cu privire la cuantumul acestuia (profitului – n.r.) să se refere la sume mai mici, astfel încât cel real să fie ascuns, iar beneficiile pentru statul român să fie substanțial mai mici decât ar fi trebuit”.

 

Mai mult decât atât, Remus Cernea afimă că, „în absența unui mecanism eficient de control de resurse extrase, companiile sunt oricum invitate să fraudeze masiv, ceea ce aduce pierderi considerabile bugetului de stat și astăzi, când este în vigoare actualul sistem de taxare”.

 

Amânarea luării unei decizii în această problemă și lipsa de transparență „alimentează suspiciunile și ridică semne de întrebare cu privire la atașamentul guvernului față de angajamentele asumate”, mai spune acesta.

 

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat că sistemul actual de redevențe pentru resursele naturale ale României va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare. Noul mod de taxare a fost elaborat împreună cu specialiști în domeniu, după ce au fost solicitate informații și cu privire la implementarea sistemelor de taxare a resurselor naturale de către alte state, și a fost discutat cu Fondul Monetar Internațional, a precizat șefa Finanțelor.

 

Prelungirea cu un an al actualului sistem de redevente urmează să fie aprobată prin Ordonanța de Urgență, a afirmat ieri ministrul bugetului, Darius Vâlcov. Tot ieri, premierul Victor Ponta a declarat că este nevoie de o prelungire deoarece Guvernul nu poate veni cu reguli noi „luate peste noapte”.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed