Cine este Liz Truss, noul premier al Marii Britanii

Liz Truss a câştigat în faţa lui Rishi Sunak competiţia internă din cadrul Partidului Conservator britanic după demisia premierului Boris Johnson, urmând să fie nominalizată pentru postul de premier, informează Reuters.

Liz Truss a obţinut 81.326 de voturi, iar Rishi Sunak 60.399, a anunţat Sir Graham Brady, care a subliniat că votul a fost ”liber şi corect”. În vârstă de 47 de ani, ea va deveni al patrulea prim-ministru al conservatorilor de la alegerile din 2015. În tinerețe, Truss a militat pentru legalizarea canabisului și pentru abolirea monarhiei, conform adevarul.ro.

Truss a promis că, odată aleasă, va prezenta un plan în prima săptămână pentru a face față creșterii prețurilor la electricitate. Ea a cucerit alegătorii promițând reduceri masive de taxe și adoptând un ton foarte dur împotriva sindicatelor.

„Dacă voi fi aleasă, plănuiesc să aplic măsuri imediate cu privire la facturile de electricitate și aprovizionarea cu energie în prima săptămână a administrației mele”, a spus Truss.

„Trebuie să luăm decizii dificile pentru a ne asigura că nu ne aflăm în această poziție în fiecare toamnă și iarnă”, a continuat ministrul de Externe, exprimându-și încrederea că a sosit momentul să renunțăm la jumătățile de măsură.

„Sunt gata să iau decizii dificile pentru a ne reconstrui economia”, a scris Truss.

Boris Johnson va rămâne oficial în funcţie până când înlocuitorul său va prelua oficial mandatul, marţi. Ministru de externe în guvernul lui Johnson, Liz Truss va fi învestită premier marţi, după ce va fi primită de regina Elisabeta a II-a la castelul Balmoral în Scoţia, unde va veni şi premierul în exerciţiu pentru a-i prezenta suveranei demisia.

Rusia se așteaptă la o înrăutăţire a relaţiilor cu Marea Britanie

Kremlinul a transmis luni mai devreme că se aşteaptă inclusiv la o înrăutăţire şi mai mult a relaţiilor cu Londra după ce Liz Truss va deveni premier.

„N-aş vrea să spun că lucrurile s-ar putea schimba şi mai în rău, pentru că este greu de imaginat ceva mai rău”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de Agerpres.

„Din nefericire însă, aceasta nu poate fi exclus, dat fiind că cei care au concurat pentru postul de premier britanic s-au întrecut în retorica anti-rusească, în ameninţări că vor lua noi măsuri împotriva ţării noastre, şi aşa mai departe”, a adăugat Peskov.

Liz Truss a rămas celebră în Rusia după vizita efectuată acolo în februarie, când a avut cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov o întrevedere descrisă de acesta drept un dialog al surzilor. MAE rus a ironizat atunci şi gafele geografice făcute de ea, printre altele Liz Truss încurcând Marea Baltică cu Marea Neagră.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed