Comisia Europeană a decernat primele premii Marie Curie pentru cercetare

0
Comisia Europeană a decernat primele premii Marie Curie pentru cercetare

‘Am creat acest premiu pentru a pune în valoare excelenţa şi talentul celor mai buni tineri cercetători din Europa’, a declarat, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor de la Nicosia, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

 

În contextul în care negocierile privind bugetul multianual 2014-2020 al Uniunii Europene sunt deosebit de dificile şi mai multe state refuză orice suplimentare, Androulla Vassiliou a declarat că ‘este vital să continuăm să investim masiv în cercetarea europeană’.

 

Aceasta ‘ne ajută să rezolvăm mari probleme ale societăţii, dar este de asemenea importantă pentru economia europeană’, a pledat oficialul european.

 

Printre condiţiile pentru obţinerea premiului a fost aceea ca cercetătorii să fie beneficiari ai unei finanţări în cadrul programului ‘Acţiunile Marie Curie’, înfiinţat de Comisie pentru a susţine carierele din cercetare.

 

Din 1996, acest program a permis unui număr de peste 65.000 de cercetători din aproape 130 de ţări să se formeze sau să deruleze lucrări de cercetare în străinătate, potrivit Comisiei. Finanţarea acestuia în perioada 2007-2013 a fost de 4,7 miliarde de euro, iar Comisia a propus creşterea plafonului alocat la 5,75 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

 

Cei trei laureaţi sunt Gkikas Magiorkinis (Grecia), la categoria ‘Tinere speranţe în cercetare’, Claire Belcher (Marea Britanie), la categoria ‘Comunicări privind ştiinţa’ şi Sarit Sivan (Israel), la categoria ‘Inovaţie şi antreprenoriat’.

 

Gkikas Magiorkinis a fost răsplătit pentru activitatea sa în monitorizarea modului în care virusul Hepatitei C s-a răspândit în lume, afectând circa 150 de milioane de oameni. Claire Belcher a realizat un studiu privind trecutul geologic al pământului şi a impactului său asupra vieţii plantelor şi animalelor, în timp ce Sarit Sivan a dezvoltat un tratament inovator pentru tratarea durerii de spate provocate de degenerarea discurilor din coloana vertebrală.