Comisia Europeană aprobă prefinanţări în valoare de 2 miliarde de euro pentru 12 state membre, inclusiv România, sprijin care să atenueze impactul negativ al Brexitului asupra economiilor

Din întreaga sumă, României îi revin 13.396.968 euro pentru anul 2021, 10.248.682 euro pentru acest an şi 10.453.653 euro pentru 2023.

”Comisia a aprobat plata a peste 2 miliarde euro în cadrul rezervei de ajustare la Brexit către un grup de 12 state member”, anunţă CE.

Această decizie va pune la dispoziţie o sumă totală de 819,2 milioane euro până la sfârşitul lunii martie 2022, iar restul până în aprilie 2023. Această finanţare va ajuta economiile statelor membre să atenueze impactul negativ al Brexitului asupra economiilor şi regiunilor lor prin acordarea de sprijin regiunilor, sectoarelor economice şi întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi prin crearea de locuri de muncă şi protejarea acestora, cu ajutorul unor măsuri cum ar fi şomajul tehnic, recalificarea şi formarea.

„Brexit a avut un impact negativ asupra vieţii multor persoane din UE. Rezerva de ajustare la Brexit a fost instituită şi adoptată în timp record pentru a ajuta statele membre să atenueze consecinţele negative economice, sociale şi teritoriale ale Brexitului. Acum depinde de statele membre să utilizeze în mod optim fondurile disponibile pentru a sprijini regiunile, comunităţile locale, cetăţenii şi întreprinderile mici şi mijlocii să îşi diversifice activitatea, să îşi menţină locurile de muncă şi să recalifice forţa de muncă acolo unde este necesar”, spune Comisarul pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Statele membre pot utiliza finanţarea până la 31 decembrie 2023 pentru a acoperi cheltuielile suportate şi plătite începând cu 1 ianuarie 2020.

Comisia este pregătită să prelucreze rapid deciziile privind rezerva de ajustare la Brexit pentru celelalte state membre, pentru a se asigura că acestea pot primi sprijin din rezervă şi invită celelalte state membre să notifice fără întârziere Comisia în temeiul articolului 14 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul privind rezerva de ajustare la Brexit.

Brexit are un impact negativ asupra tuturor statelor membre, dar în moduri diferite, unele state membre, regiuni, sectoare sau comunităţi locale fiind mai afectate decât altele. Rezerva de ajustare la Brexit, cu un cuantum de 5,4 miliarde euro, a fost instituită pentru a sprijini toate statele membre, acordând prioritate celor mai puternic afectate. Contribuţia financiară din rezervă pentru un stat membru va fi executată în cadrul gestiunii partajate.

Aceasta nu necesită o programare sau o planificare avansată a măsurilor şi oferă flexibilitate în punerea în aplicare, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. Regulamentul de instituire a rezervei a intrat în vigoare la 6 octombrie 2021.

În decembrie 2021, Irlanda şi Italia au fost primele state membre pentru care s-a plătit finanţare din rezerva de ajustare la Brexit. Până la sfârşitul lunii martie 2022, 14 state membre vor fi primit primele tranşe din prefinanţare.

 

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed