Compania turcă Baykar a început să construiască o fabrică de drone lângă Kiev

Un incident ciudat a avut loc la începutul lunii ianuarie în apropierea frontierei Transnistriei cu Ucraina. Kievul susţine că doi cetăţeni din Transnistria ar fi trecut graniţa şi au deschis focul, în timp ce Tiraspolul susţine că au fost răpiţi de ucraineni. Unul dintre bărbaţi ar fi murit, celălalt a fost rănit. Chişinăul spune că este gata să ofere sprijin atât autorităţilor de la Kiev, cât şi Tiraspolului în investigarea cauzei.

Dronele Bayraktar fabricate în Turcia au câştigat importanţă la nivel global după ce au fost folosite de armata ucraineană pentru a contracara forţele ruse prin distrugerea vehiculelor blindate şi a sistemelor de artilerie.

Baykar a declarat că a semnat acorduri de export pentru drona sa TB2 cu 30 de ţări.

Aceste ţări includ Ucraina, Etiopia, Libia şi Azerbaidjan din 2018, potrivit institutului de cercetări SIPRI.

”Fabrica noastră este în curs de construcţie… avem nevoie de aproximativ 12 luni pentru a finaliza construcţia şi apoi vom trece la maşinile interne, echipamentele şi structura organizatorică”, a declarat directorul general al Baykar, Haluk Bayraktar, în marginea World Defense Show de la Riad.

”Fabrica din Ucraina este una mare, plănuim să angajăm în jur de 500 de oameni”, a spus el.

Bayraktar a remarcat că fabrica va avea o capacitate de aproximativ 120 de unităţi în fiecare an, dar a spus că încă nu este clar dacă producţia de la fabrica din Ucraina se va concentra pe modelul de dronă TB2 sau TB3.

Întrebat dacă problemele de securitate legate de conflictul în curs de desfăşurare ar reprezenta o îngrijorare pentru centrală, el a spus că planurile ”au loc pe deplin” şi că ”nimic” le poate opri.

Bayraktar a mai spus că planurile companiei din Istanbul de a începe producţia în Arabia Saudită în următorii doi ani sunt pe drumul cel bun.

Anunţul urmează unui acord din iulie, de a vinde Bayraktar Akinci, un alt tip de dronă, Arabiei Saudite, în ceea ce Baykar l-aa descris drept cel mai mare contract de apărare din istoria Turciei.

Alte firme de apărare de la eveniment anunţă, de asemenea, acorduri cu Riadul – luni producătorul american de arme Lockheed Martin a anunţat noi acorduri cu companii din Arabia Saudită, pentru a să produce părţi ale sistemului său de apărare antirachetă.

Bayraktar a spus că, referitor la anul în curs, firma plănuieşte să dubleze producţia internă de Akinci, care a fost de 36 de unităţi în 2023, în timp ce producţia TB2 va rămâne neschimbată, la 230 de unităţi. De asemenea, îşi propune să producă noile modele de drone Kızılelma şi TB3 ”de ordinul zecilor”, a adăugat el.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed