Complexul Energetic Turceni a sistat negocierile cu BERD pentru împrumutul de 150 milioane euro

0

„Am sistat negocierile cu cei de la BERD pentru că aşteptăm înfiinţarea companiilor Electra şi Hidroenergetica. Le-am prezentat celor de la BERD situaţia şi au avut loc şi discuţii la Ministerul Economiei despre acest credit. BERD vrea să discute direct cu compania mare ce ar urma să fie înfiinţată. Nu doar Complexul Energetic Turceni vrea să împrumute, ci sunt mai multe companii energetice care au nevoie de împrumuturi”, a declarat Agenţiei NewsIn directorul general al companiei, Octavian Graure.

Acesta a precizat totodată că este posibil ca BERD şi viitorii campioni energetici să demareze discuţii pentru împrumuturi mult mai mari.

Împrumutul de 150 milioane euro ar fi contribuit cu două treimi la realizarea investiţiilor necesare grupului 3.

De asemenea, Complexul Energetic Turceni şi BERD au semnat la 21 iulie 2009 acordul pentru un împrumut sindicalizat de 170 milioane euro, pe zece ani cu trei ani perioadă de graţie, finanţare destinată reabilitării şi modernizării grupului 6 al companiei energetice. Proiectul modernizării Grupului 6 se ridică la 224 milioane euro şi prevede proiectarea, achiziţionarea, punerea în funcţiune şi instalarea echipamentelor necesare pentru modernizarea Unităţii 6. Costurile suplimentare proiectului vor fi suportate de Complexul Turceni din surse proprii.

Procesul de obţinere a finanţării pentru modernizarea grupurilor energetice 3 şi 6 de la termocentrala Turceni a început în 2006, pentru suma de 300 milioane euro, şi a fost tergiversat până la finalul anului 2008.

Negocerile cu BERD au fost reluate în februarie 2009, pentru finanţarea unui singur grup, întrucât analiza pieţei financiare arăta că nu se va putea obţine un împrumut la valoarea finanţării ambelor grupuri. Astfel, împrumutul contractat atunci este mai mic faţă de cel pentru care s-a început negocierea în 2006.

De la începutul activităţii sale in România, BERD a investit peste 4,7 miliarde euro în peste 270 de proiecte, ceea ce a atras investiţii suplimentare în valoare de peste 8,3 miliarde euro.

Complexul Energetic (CE) Turceni este cea mai mare centrală termică pe bază de lignit din România şi acoperă 12,5% din energia consumată în sistem. Compania are în prezent circa 4.600 de salariaţi şi este controlată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Înfiinţat în 2003, complexul energetic include Termocentrala Turceni, cea mai mare termocentrală pe cărbune din România, care are o putere instalată 2.640 MW, Carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord, puse în funcţiune în anul 1977, şi Mina Tehomir, pusă în funcţiune în anul 1978.

Împreună, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) acoperă circa o treime din producţia de electricitate a României, fiind, după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, producătorii celei mai ieftine energii din ţară.