Constatare ULUITOARE: Facebook, Youtube, Twitter și Instagram ne-au DISTRUS

Ultimul deceniu a avut momente istorice din belşug – însă o mare transformare ni s-a întâmplat gradual: experienţele noastre în spaţiul liminal al reţelelor sociale. Undeva între Silicon Valley şi buzunarele noastre vibratoare, între cei mai buni prieteni ai noştri şi troli lipsiţi de chipuri, intimitatea, politica, economia şi, mai presus de toate, atenţia noastră au fost reconfigurate de Facebook şi asociaţii săi, scrie Financial Times, citat de Rador.

 

Reţele sociale existau şi înainte de 2010, dar nu aşa cum le cunoaştem acum. Puţini dintre noi aveau telefoane inteligente în 2009. Baza activă de utilizatori de Facebook a crescut de şapte ori în ultimul deceniu, iar acum pur şi simplu nu există oameni suficienţi pentru ca acest fenomen să se repete. Instagram şi WhatsApp au fost ambele lansate acum un deceniu – şi absorbite rapid de mama tuturor reţelelor sociale. Cât despre Twitter, permiteţi-mi să remarc doar că Donald Trump nu a început să folosească cu adevărat reţeaua decât abia în 2011.

 

Ce efect au avut toate acestea? E plauzibil să argumentezi că reţelele sociale au permis apariţia unor evenimente majore precum Primăvara Arabă şi alegerea dlui Trump, deşi, evident, pentru asemenea lucruri nu există niciodată doar o singură explicaţie.

 

Au existat însă unele mici momente grăitoare – cum ar fi acela în care biroul de presă al Partidului Conservator britanic s-a coborât la nivelul orwellian de a poza pe Twitter într-o organizaţie independentă de „fact-checking” [„verificarea datelor”, mai exact validarea informaţiilor lansate în spaţiul public; iniţiative apărute în replică la fenomenul ştirilor false – n.trad.]. (Fără îndoială, ei ar descrie acest incident în mod diferit, fără a uita să precizeze că Oceania a fost dintotdeauna în război cu Estasia [aluzie la romanul „1984” de George Orwell şi „actualizarea” permanentă a istoriei de către un regim totalitar – n.trad.].)

 

N-ar trebui să exagerez. Nu trăim în „1984”. Sursele de ştiri partizane erau populare cu multă vreme înainte ca noi să optăm să ne izolăm în „camere de ecou” online [cercuri online frecventate doar de indivizi cu opinii similare – n.trad.]. Propaganda nu e ceva nou. Iar reţelele sociale aduc şi beneficii: oferă o platformă unei multitudini de indivizi care merită să fie auziţi.

 

Articolul integral pe HOTNEWS

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed