Criza economică îngreunează finalizarea programului de scoatere din piaţă a becurilor incandescente

"Oamenii şi-au făcut stocuri enorme de becuri clasice, în special de 100 W, ceea ce a depăşit complet aşteptările noastre. Datorită cererii am fost obligaţi să revenim la producţia de becuri cu incandescenţă", a declarat directorul general al General Electric Lighting & Industrial, Phil Marshall.

În Germania, "persoanele fac cumpărături de panică", a confirmat şi Alice Pirgov de la institutul german de studii de piaţă GfK, care arată că vânzările de becuri cu incandescenţă au crescut cu 34% în primul semestru. "Becul clasic reprezintă tradiţia, oamenii se tem că o vor pierde", susţine ea.

Un alt motiv pentru această alegere este criza. Noile modele de becuri, deşi consumă mai puţină energie decât cele clasice, sunt, totodată, mult mai scumpe. Un bec clasic de 100 W costă între 1 euro şi 1,50 euro, în timp ce lămpile fluorescente compacte sunt 10 euro, iar diodele electroluminiscente (LED) sunt între 15 şi 35 euro.

"Cum cumpărătorii preferă să ia câte 5-10 becuri deodată, se văd cu o factură care creşte subit de la 10 la 60 euro", explică Marshall.

Pe termen lung, cumpărătorii becurilor de nouă generaţie sunt principalii câştigători, deoarece acestea consumă de circa cinci ori mai puţin curent decât becurile cu filament. În Franţa, schimbarea modelelor vechi cu unele cu consum redus ar permite diminuarea de două ori a electricităţii folosite anual de parizieni, potrivit unui studiu. Totodată, becurile noi au o durată de viaţă de 6 până la 10 ori mai mare decât cea a becurilor clasice.

Financiar, însă, este nevoie de trecerea mai multor ani pentru a face rentabilă o asemenea achiziţie. De aceea, în perioada crizei, multe gospodării au preferat să stocheze produse tradiţionale. Cei trei mari producători de becuri – Philips, Osram (Siemens) şi General Electric – vor trebui să-şi dubleze eforturile pentru a-i convinge pe clienţi să cumpere becuri noi, deşi se confruntă şi cu concurenţa producătorilor chinezi, care oferă becuri mai puţin calitative, dar la preţuri mai mici.

Potrivit Comisiei Europene, noile surse de lumină oferă utilizatorului posibilitatea să facă economii semnificative la costurile sale totale, ca urmare a consumului mai scăzut de energie, chiar dacă preţul lor de achiziţie este mai mare. Economiile la costuri ajung până la 25-50 euro pe an, în funcţie de dimensiunea locuinţei şi tipul de bec alternativ ales. Măsura ar urma să aducă beneficii atât cetăţenilor, cât şi mediului înconjurător şi economiei.

Astfel, ca urmare a implementării sale, până în 2020 Bruxelles-ul estimează că se vor economisi anual aproximativ 40 TWh, reprezentând echivalentul consumului înregistrat de 11 milioane de gospodării europene în aceeaşi perioadă de timp. În plus, aceasta va duce la o reducere anuală de până la 15 milioane de tone a emisiilor de CO2, contribuind la obiectivul UE de scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020. De asemenea, aproximativ 5 miliarde euro vor fi economisiţi şi reinjectaţi în fiecare an în economia europeană.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed