x


 • EUR
  4.5841
  USD
  3.9032
 • 20° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  6 km/h
  Umiditate

  50%
  Presiune

  34203 hPa
string(7) "general"

CRIZA POLITICĂ s-a declanşat! Fondurile europene și investiţiile străine, compromise

Sorin Grindeanu refuză să îşi dea demisia, după ce i-a fost retrasă susţinerea politică şi după ce a fost exclus din PSD. Imediat, pieţele financiare reacţionează, iar cursul euro-leu ajunge la maximul ultimilor cinci ani. Analiştii şi mediul de afaceri avertizează că se compromit investiţiile şi absorbţia fondurilor europene.

Author: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 19.06.2017, 8:07 | Actualizat: 19.06.2017, 8:07

La ora la care acest material a fost scris, România nu avea în componenţa guvernului decât un premier care refuză să cedeze presiunilor preşedintelui PSD să îşi dea demisia. Sorin Grindeanu nu acceptă reproşurile aduse de comitetul executiv al partidului şi susţine că prestaţia Executivului pe care l-a condus nu e condamnabilă.

 

Totuşi, toţi miniştrii, la presiunea politică, îşi trimit demisia la Secretariatul General al Guvernului. Între timp, Grindeanu caută un alt secretar general şi o altă componenţă a cabinetului. Pieţele financiare nu rămân indiferente la criza politică declanşată peste noapte şi reacţionează. Cursul euro-leu ajunge la un maxim al ultimilor cinci ani. Joi, săptămâna trecută, un euro ajunge, potrivit BNR, la o cotaţie de peste 4,58 de lei.

 

„Poate fi o reacţie emoţională a pieţelor, pentru că ştim, chiar din manualul de economie că pieţele financiare nu sunt raţionale. E prea devreme să tragem concluzii. La sfârşitul săptămânii viitoare vom putea şti dacă e o tendinţă sau o reacţie emoţională“, a declarat, pentru Capital, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

 

Citește mai departe pe CAPITAL.