Cu cât estimează nemţii de la Ifo că va creşte economia României în următorii 3-5 ani

0

Bugetul României pentru 2012 este construit pe o creştere economică de 2,1%. Pentru următorii ani, Comisia Naţională de Prognoză mizează pe accelerarea avanului, la 3,5% în 2013, apoi la peste 4% în 2014 şi 2015. Estimările sunt semnificativ mai optimiste decât cifrele avansate de experţii chestionaţi de institutul german Ifo. Aceştia anticipează o creştere economică în România de 1,8% în următorii 3 până la 5 ani.

 

Cifra este una dintre cele mai slabe din regiune şi mult sub avansul mediu din estul Europei, de 2,5%. Faţă de acum un an, analiştii au redus uşor perspectivele României. Experţii chestionaţi de Ifo spun că starea actuală a economiei româneşti este nefavorabilă. Nu sunt anticipate schimbări majore în următoarele şase luni, însă consumul privat va marca o revenire uşoară până la primăvara anului viitor.

 

Cea mai mare problemă a României este, în viziunea experţilor, lipsa de capital. Recent, banca centrală a Austriei a cerut băncilor austriece cu subsidiare în estul Europei să limiteze creditarea în regiune în funcţie de finanţarea locală atrasă. Potrivit Moody’s, există riscul ca şi alte bănci centrale să ceară băncilor comerciale limitarea expunerii pe Europa centrală şi de est.