Cu „chips”-urile pe masă. Putin se chinuie să facă rost de microcipuri pentru rachete în timp ce armele sale se fac praf în Ucraina

0

Microcipurile sunt cele care s-ar putea să pună capăt ambițiilor lui Vladimir Putin în Ucraina, scrie Politico. La șase luni de la invazia pe care a declanșat-o, Rusia se confruntă cu un grav deficit tehnologic declanșat de sancțiunile impuse de Occident împotriva Moscovei.

După ce au lansat (sau au pierdut în luptă) mult mai mult din arsenalul lor de rachete decât au anticipat inițial, soldații ruși se bazează acum din ce în ce mai mult pe stocurile de muniții primitive din era sovietică, în timp ce forțele ucrainene aprovizionate de Occident cu arme moderne se luptă pentru a întoarce soarta războiului, în special în sudul țării.

Contraofensiva ucraineană include lovituri precise asupra depozitelor de muniție ale rușilor și a infrastructurii esențiale, cum ar fi podurile folosite de forțele ruse pentru a-și aproviziona trupele de pe front. Kievul este conștient de faptul că rezultatul războiului va depinde probabil de capacitatea Rusiei de a găsi o modalitate să obțină din nou acces la cipurile de înaltă tehnologie și încearcă acum să se asigure că rușii nu vor mai putea pune mâna pe această resursă foarte importantă.

Pentru a scoate în evidență pericolul, Ucraina a avertizat comunitatea internațională despre încercările Kremlinului de a achiziționa semiconductori, transformatoare, conectori, carcase, tranzistori, izolatori și alte componente, majoritatea fabricate de companii din SUA, Germania, Olanda, Marea Britanie, Taiwan și Japonia, de care Rusia are nevoie pentru a-și continua asaltul asupra Ucrainei.

Mesajul este clar: Nu-i lăsați pe ruși să pună mâna pe aceste componente

La prima vedere, Rusia nu ar trebui să poată să achiziționeze unele dintre cele mai importante tehnologii de pe lista lor de cumpărături. Beneficiind doar de o tehnologie domestică primitivă, Kremlinul s-a bazat în ultimii ani pe țări precum SUA, UE și Japonia pentru a-i furniza semiconductori.

Acum, din cauza sancțiunilor, aceste produse nu mai sunt la îndemâna rușilor. O problemă ar putea apărea în momentul în care un intermediar precum China, care ar putea să obțină tehnologia, ar transfera Moscovei produsele pe care Putin nu le poate obține în mod direct.  Premierul ucrainean Denis Șmigal a subliniat faptul că războiul a ajuns la un punct de cotitură în care avantajul tehnologic va fi decisiv. „Conform informațiilor noastre, rușii au consumat deja aproape jumătate din arsenalul lor de război”, a spus oficialul de la Kiev pentru Politico.

Denis Șmigal: Războiul a ajuns la un punct de cotitură în care avantajul tehnologic se dovedește a fi decisiv. „Conform informațiilor noastre, rușii au consumat deja aproape jumătate din arsenalul lor”. Foto: Profimedia Images

Șmigal a adăugat că, potrivit estimărilor autorităților ucrainene, Rusia mai are doar în jur de 40 de rachete hipersonice. „Acestea sunt cele care au precizie și acuratețe datorită microcipurilor pe care le dețin. Dar din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, livrările acestui echipament cu microcip de înaltă tehnologie s-au oprit și ei nu mai au cum să refacă aceste stocuri.” Dintre toate cele 25 de tipuri de componente pe care Rusia le dorește cel mai mult, aproape toate sunt microcipuri fabricate de firmele americane Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom și Texas Instruments.

Apoi, vin cipurile produse în Japonia de Renesas și în Germania de Infineon. Rușii mai caută microcircuite marca Vicor și conectori făcuți de AirBorn, ambele firme fiind din SUA. Unele dintre produse pot fi cumpărate cu ușurință de pe platformele online ale magazinelor de electronice, în timp ce altele nu se mai găsesc de luni de zile din cauza crizei globale de microcipuri.

Componente de 20 de euro, dorite de Rusia, costă acum peste 1.100 de euro bucata

Cel mai ieftin produs de pe listă ar putea fi obținut de Moscova cu doar 7 euro bucata, în timp ce unul dintre cele mai scumpe componente, produse de Intel, i-ar costa pe ruși 1.107 euro bucata – asta în condițiile în care înainte de criză, ar fi costat mai puțin de 20 de euro. Rusia și-a umplut, cel mai probabil, rezervele de microcipuri și alte echipamente esențiale produse în Occident de-a lungul anilor, care acum ar putea fi aproape de epuizat, potrivit lui James Byrne, analist al RUSI. Programul de achiziții militare al Rusiei este „cuprinzător, bine finanțat și ei au o bază militară și industrială uriașă care produce lucruri”, a spus Byrne. „Dar acum au consumat așa de mult în Ucraina, încât au nevoie de un volum mare de provizii noi.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.