Cum ar arăta Spania fără Catalonia

Este pentru prima oară când un stat din Zona Euro s-ar putea sparge, iar regulile Uniunii Europene nu au prevăzut un astfel de scenariu. Este însă extrem de plauzibil ca noul stat să vrea să renegocieze intrarea în Uniunea Europeană, situație în care îi trebuie acordul Spaniei. Așadar, din capul locului, este exclusă o despărțire fără acordul Madridului cu rămânerea Barcelonei în Uniunea Europeană.

Dar invers? Cum ar arăta Uniunea fără al doilea cel mai vizitat oraș european? Și cât ar avea de suferit turismul dacă euro n-ar mai fi moneda cu care poți plăti în Catalonia?

Conform Băncii Centrale a Spaniei, Catalonia independentă va avea nevoie de o monedă proprie, cel puțin pentru un timp. În plus, noul stat nu ar putea accesa finanțare ieftină din partea Băncii Centrale Europene, și s-ar putea vedea nevoită să apeleze la împrumuturi mai scumpe din alte surse.

Deși este cea mai prosperă regiune a Spaniei, Catalonia are și cea mai mare datorie publică – 44 de miliarde de euro. Aceasta este garantată de Statul Spaniol și probabil ar deveni imediat exigibilă dacă ar rămâne fără garanția Madridului.

mai multe, pe DIGI24

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed