Cum să faci pâine fără drojdie. Cinci metode simple

De la declanşarea stării de urgenţă în Italia şi creşterea numărului de cazuri de coronavirus din România, cererea de drojdie s-a triplat.

Pentru că în România există acum o criză de drojdie, vă propunem câteva rețete de pâine fără drojdie:

Pâine simplă cu bicarbonat

Ingrediente necesare: 250 de grame făină integrală; 100 de grame făină albă; 50 de grame făină de ovăz; O linguriță de bicarbonat de sodiu; O linguriță de sare/ sare mare; O linguriță de zahăr; Un ou mare; 300 ml zer de lapte.

Mod de preparare: intr-un vas mare se amestecă făina integrală, făina de ovăz, bicarbonatul de sodiu, sare și zahărul. Se amestecă toate foarte bine. Separat, într-un vas, se bate oul și se diluează cu zerul și se pune peste făină. Se amestecă și se începe frământarea aluatului. Aluatul se modelează și se pune într-o tavă de copt, astfel încât să se formeze un disc de 6, 7 cm grosime. Aluatul de pâine se pune la cuptor la 190 de grade pentru 50-60 de minute sau până când se formează o crustă fermă.

Pâine de casă cu bicarbonat și iaurt

Ingrediente: 600 gr de făină; 400 ml de iaurt simplu; O linguriță de sare; O linguriță de bicarbonat.

Mod de preparare: Se cerne făina și se pune într-un vas încăpător. Peste făină se adaugă sarea, bicarbonatul și treptat iaurtul. Pe măsură ce se adaugă iaurtul, se amestecă bine aluatul până se obține un aluat omogen, care nu se lipește. Aluatul se transferă pe un blat de lucru și se începe frământarea. Pâine se așează într-o tavă unsă cu ulei, se crestează cu un cuțit și se pune la cuptorul preîncălzit la 220 de grade, timp de 30 de minute sau până când formează o crustă.

Pâine fără drojdie cu iaurt și praf de copt

Ingrediente 300 gr făină; 125 gr de iaurt; 125 gr de smântână slabă; Un ou; Un plic praf de copt; O linguriță de sare; O linguriță de zahăr.

Mod de preparare: Făina se amestecă cu praful de copt și împreună se cern, iar totul se pune într-un vas mare. Separat, se bate oul cu sare, zahărul, smântâna și iaurtul, iar amestecul obținut se pune în mijlocul făinii. Totul se amestecă până când obții un aluat moale, omogen și care nu se lipește. Aluatul de pâine se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade pentru 40-50 de minute sau până când se formează o crustă aurie.

Pâinea cu mălai, fără drojdie

Pe lângă mămăligă, din mălai se poate prepara şi o delicioasă pâine cu iaurt. Iată reţeta!

Ingrediente: 400 g mălai, 150 g făină alba ,2 linguriţe praf de copt, 1 linguriţă sare, 400 ml iaurt, 2 ouă, 50 ml ulei

Mod de preparare: Dai drumul la cuptor. Ungi forma cu ulei şi o dai la cuptor 5-10 minute. Combini mălaiul cu făina, praful de copt şi sarea. Mixezi ouăle cu iaurtul şi uleiul. Torni iaurtul peste mălai şi omogenizezi. Scoţi tava din cuptor, torni compoziţia şi o dai din nou la copt până când pâinea se rumeneşte. O laşi câteva minute să se răcorească înainte să o scoţi din tavă.

Pâine cu aluățel ca în Țara Moților

Aluățelul ține locul drojdiei și ajută pâinea să crească.

Mod de preparare: se pune 1 kg de făină într-un vas, în mijloc se face loc și se toarnă apă călduță în care se dizolvă 1 lingură de zahăr, apoi se adaugă 1 lingură de tărâțe și 1 lingură de ulei de floarea-soarelui, de porumb sau de dovleac.

Se presară sare peste toată făina și se amestecă cu apă, până când se obține un aluat potrivit. Din acest aluat se modelează 18 – 20 de turtițe rotunde, cu diametrul de cel mult 10 cm și groase de un deget. Ele pun la uscat, la soare. Când sunt uscate perfect se păstrează în pungă de hârtie.

Pentru a face pâinea propriu-zisă, se înmoaie o astfel de turtiță într-un vas cu apă caldă , apoi se sfarâmă și se amestecă cu 1 linguriță de miere. Se pune într-un castron mai mare 1 kg de făină, se toarnă peste ea amestecul de apă caldă și aluățel sfărâmat și puțin ulei, apoi se mestecă puternic până ce aluatul începe să facă bășici. Se mai adaugă sare, pentru gust.

Aluatul astfel obținut se presară cu făină, se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit o oră. Din el se vor modela două pâini, acestea se pun în tăvi și se mai lasă să se odihnească, la căldură, jumătate de oră, iar abia apoi se pun la copt, în cuptorul preîncălzit.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed