x


 • EUR
  4.5975
  USD
  3.8945
 • 22° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  11 km/h
  Umiditate

  41%
  Presiune

  34033 hPa
string(9) "lifestyle"

Cum să te menții în formă? – Sfaturi pentru cei care vor să fie sănătoși

În prezent oamenii duc un stil de viață foarte stresant. Unele persoane sunt matinale și sunt pline de energie mai ales dimineața, altele devin mai active după miezul zilei. În general, oamenii au anumite obiceiuri și fiecare ca individ are un ritm biologic propriu.

Author: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.08.2017, 12:50 | Actualizat: 11.08.2017, 12:50

Cercetătorii spun faptul că fiecare dintre noi are un ceas intern personal care depinde de anumiți factori externi (ex. de temperatura zilei, de activități) și care poate fi perturbat de aceștia. Mai mult decât atât, fiecare celulă a corpului uman are un ritm al ei, dimineața poate avea loc o creștere a glicemiei și a secreției de hormoni în organism, dar și o scădere a apetitului alimentar (de aceea copiii fac mofturi când este vorba să mănânce la micul dejun).

Micul dejun este important pentru a avea mai multă energie în timpul zilei. În mod normal trebuie să fie alcătuit din alimente bogate în fibre și cu un indice glicemic constant. Nutriționiștii recomandă aportul de fibre (pentru un tranzit intestinal bun), ce se pot lua din musli și care asigură o glicemie echilibrată în prima jumătate a zilei.

Pentru menținerea sănătății și a fi în formă este necesar ca alimentația să cuprindă apă, nutrienți, lipide, proteine și glucide. Nu sunt indicate dietele drastice, nesănătoase, pentru că acestea pot duce la scăderea imunității și îmbolnăvirea organismului. De asemenea nu este bună nici eliminarea din alimentație a carbohidraților.

Money - CumparaMisim (2)

Dacă organismul nu primește prin alimentație nutrienții de care are nevoie, consecințele nu întârzie să apară, sunt afectate organele: inima, creierul, ficatul, rinichii și altele. În concluzie pierderea în greutate în timp scurt printr-o dietă severă poate fi periculoasă pentru organism. Este foarte important de știut că avem nevoie de glucoză pentru buna funcționare a creierului; de aminoacizi pentru a combate radicalii liberi și a preveni îmbolnăvirea; de proteine pentru dezvoltarea sistemului muscular, și așa mai departe.

Somnul este foarte important pentru refacerea organismului, pentru a te menține în formă. Locul perfect pentru a dormi și a evada în casa ta este dormitorul. Acesta trebuie să fie o cameră liniștită, în care confortul, utilul și plăcutul să fie în echilibru. Albastrul este culoarea perfectă pentru dormitor, este liniștitoare și relaxantă, predispune la un somn sănătos și odihnitor.

Pentru a avea un somn bun trebuie să ai și un pat confortabil, suficient de mare și înalt, rezistent, durabil, cu un cadru de lemn masiv, cu tapițerie de calitate și cu o saltea comodă și odihnitoare. Trebuie să folosești lenjerii de pat de calitate și cuverturi de pat fabricate în România, care vor contribui și ele la îmbunătățirea condițiilor de somn și a calității vieții tale.

Medicii ne informează în privința alimentației și ne recomandă să mâncăm foarte multe fructe bogate în vitamine. Din păcate, în prezent calitatea acestora poate fi afectată de poluarea aerului, folosirea unor pesticide și îngrășăminte chimice, dar și de variațiile mari de temperatură (ex. zilele caniculare). Vitaminele au putere antioxidantă ceea ce este foarte important pentru menținerea sănătății. De exemplu vitamina A sau betacarotenul în combinație cu vitaminele C și E reprezintă suplimente excelente pentru organism.

Money - CumparaMisim (3)

Mare atenție cu sucurile naturale, acestea trebuie consumate imediat ce au fost preparate deoarece la soare sau la căldură pot să-și piardă proprietățile prin sensibilitatea care o au la oxidare. Vitamina E este importantă pentru organism, este numită și vitamina fertilității și are efect antioxidant mare. Alunele, migdalele și uleiul de germeni de grâu reprezintă o sursă naturală importantă de vitamina E. Pentru acoperirea deficitului de vitamina E din corp se pot lua suplimente de vitamina E sau de tocoferol.

Pentru a fi în formă fă multă mișcare, sport, gimnastică. Antrenamentul sportiv de orice fel este o măsură importantă de prevenire a îmbolnăvirii, de a elimina stresul, de a-ți revitaliza corpul și a stopa îmbătrânirea prematură a organismului, dar și de a te simți entuziasmat și plin de energie.

rin mișcare și exerciții fizice poți prelua controlul asupra vieții tale, poți dormi mai bine, poți mânca cu poftă, te poți simți mai relaxat, poți avea o greutate corporală normală (prin eliminarea kg în plus). Prin sport scapi de stres, anxietate, depresie și de stările de nervi, iar în plus poți ajunge să renunți chiar la fumat, alcool și la consumul de anumite medicamente calmante (pe care poate le luai în mod frecvent). Nu este dificil să renunți la viața sedentară, trebuie doar să vrei.

Cert este că printr-un stil de viață activ îți poți restabili armonia interioară, armonia dintre corp, minte și sistem imunitar. Acest lucru ajută cu siguranță la combaterea stresului, la menținerea în formă a sistemului muscular și articular, la armonizarea funcționării emisferelor creierului, la creșterea puterii de concentrare și menținerea sănătății organismului.