AcasăEuropaCum se termină războiul din Ucraina. Cele TREI scenarii posibile

Cum se termină războiul din Ucraina. Cele TREI scenarii posibile

Există trei scenarii cu privire la finalul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Fiecare dintre ele ar putea aduce schimbări majore la nivel mondial.

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger susține că există trei posibile rezultate ale războiului din Ucraina. Toate cele trei scenarii „sunt încă deschise într-o oarecare măsură”, spune Kissinger.

Primul scenariu arată că Ucraina ar pierde 20% din teritoriu. „Dacă Rusia rămâne acolo unde este acum, Ucraina pierde 20% din teritoriu și cea mai mare parte a Donbasului, în principala zona industrială și agricolă, și o fâșie de pământ de-a lungul Mării Negre.

Dacă rămâne acolo, va fi o victorie, în ciuda tuturor eșecurilor pe care le-au suferit la început. Iar rolul NATO nu va fi fost atât de decisiv pe cât se credea mai devreme”, spune Kissinger.

Cel de-al doilea scenariu se referă la recucerirea tuturor teritoriilor ucrainene. „Celălalt rezultat este o încercare de a alunga Rusia din teritoriul pe care l-a dobândit înainte de acest război, inclusiv Crimeea, iar atunci problema unui război cu Rusia însăși va apărea dacă războiul continuă”, a declarat fostul diplomat american.

Ucraina revine la linia frontului din 24 februarie

Ultimul scenariu se referă la revenirea la linia frontului din 24 februarie.

„Al treilea rezultat, pe care l-am schițat la Davos și pe care, după impresia mea, Zelenski l-a acceptat acum, este dacă poporul ucrainean poate împiedica Rusia să realizeze vreo cucerire militară și dacă linia de luptă revine la poziția în care a început războiul, atunci Rusia va fi vizibil învinsă.

Ucraina va reveni la teritoriile pe care le avea când a început războiul: linia de luptă post-2014. Va fi reînarmată și strâns legată de NATO, chiar dacă nu va face parte din alianță. Problemele rămase (n.red Crimeea și Donbas) ar putea fi lăsate la negocieri. Ar fi o situație înghețată pentru o vreme. Dar, așa cum am văzut în reunificarea Europei, care a necesitat o perioadă lungă de timp, reunificarea poate fi realizată”, a mai spus Kissinger.

Ultimele Articole