Dacian Cioloş, despre alegerile prezidenţiale: ”Mă simt pregătit!”

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a afirmat sâmbătă, la Prima TV, că se simte pregătit pentru o candidatură la alegerile prezidenţiale, dar de aici până la a candida este drum lung. El a explicat că i se pare inadecvat să vorbească despre o candidatură deoarece, pentru a avea şanse, acest lucru presupune o construcţie politică.

Dacian Cioloş a fost întrebat la emisiunea Insider Politic dacă se gândeşte să candideze la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

“Eu mă simt pregătit pentru o astfel de candidatură, dar de aici până la o candidatură e un drum lung, pentru că nu-i vorba doar de ce îmi doresc eu, ci de ce au nevoie cetăţenii, ce vor vota cetăţenii, ce fel de om, ce fel de profil şi ce fel de mesaje vor reuşi să redea încrederea oamenilor că funcţia prezidenţială în România poate fi reactivată, că preşedintele nu trebuie să stea doar ca un bibelou, să numească prim- miniştri, să semneze demisii şi numiri la prim-miniştri, să mai facă câte un discurs în Parlament, că preşedintele poate să facă mai mult, că poate să joace un rol activ de moderator în societate şi că poate să provoace reforme chiar dacă nu are totdeauna pârghiile directe, dar are alt genul de pârghii pe care le poate mobiliza ca să provoace aceste reforme şi mai ales, ca să mobilizeze partea aceea de societate care ştie şi poate să facă lucruri ca să o simtă cât mai mulţi cetăţeni. Pentru că, aşa cum vă spuneam, din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim de la constatarea deja că, într-o democraţie, statul este reprezentat sau în interiorul statului cetăţenii sunt reprezentaţi de partide în urma unui vot. Dar în România de astăzi să aşteptăm doar de la partide, în urma unui vot, să reformeze statul, nu mai e suficient când vedem că sunt competenţele în altă parte şi, din punctul meu de vedere, preşedintele e cel care poate să joace cel mai bine rolul acesta”, a afirmat Dacian Cioloş.

El a explicat că i se pare inadecvat să vorbească despre o candidatură în momentul de faţă.

“Dar în momentul de faţă mi se pare inadecvat să vorbesc de o candidatură, pentru că îmi dau seama că pentru ca o astfel de candidatură să aibă şi şanse, să nu fie doar aşa, un anunţ făcut ca să mai tragi în sus un partid sau altul sau ca să mai ai un câştig personal de imagine, asta presupune o construcţie politică. În momentul de faţă vedem că pe partea de centru-dreapta, unde cred că s-ar putea construi un astfel de proiect, PNL-ul e complet anesteziat şi abandonat în spatele PSD-ului. Vedem că PNL-ul mai degrabă a devenit o maşină de vot a PSD-ului. Nu mai are un proiect, nu mai are curajul să vorbească atunci când e să apere antreprenorii, cei care produc în România. Vedem că organizaţiile neguvernamentale care vă spuneam au o grămadă de experienţă pe teren, devin victime mai degrabă fricii politicienilor că s-ar putea dezvolta un pol de contra putere, pentru că aşa vede PSD-ul şi unii din PNL mediul neguvernamental şi atunci hai să le mai tăiem un pic din resurse. Vedem că antreprenorii sunt purtaţi cu zăhărelul şi cei care plătesc oricum taxe la bugetul de stat sunt puşi să plătească şi mai mult. Şi atunci, în condiţiile astea să vorbeşti de o candidatură fără un proiect consistent, mi se pare inadecvat în momentul de faţă”, a declarat Dacian Cioloş.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed