Dan Voiculescu, prezent la Tribunalul Bucureşti în dosarul privatizării ICA

0
Dan Voiculescu, prezent la Tribunalul Bucureşti în dosarul privatizării ICA

Este pentru prima dată când Dan Voiculescu se prezintă în acest dosar, însă el a stat în sala de judecată doar zece minute, deoarece procesul a fost amânat pentru 5 decembrie.

 

Motivul amânării este că Ministerul Agriculturii nu a trimis un răspuns în legătură cu eventuale obiecţiuni la raportul de expertiză efectuat în dosar.

 

Un consilier de la Ministerul Agriculturii a declarat că instituţia face demersuri pentru angajarea unui expert.

 

De asemenea, la termenul de miercuri, trei dintre inculpaţi, printre care şi Sorin Pantiş, au depus obiecţiuni la respectivul raport iar judecătorul a decis amânarea dezbaterilor pentru a putea studia documentele.

 

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC “Bioprod” SA Bucureşti.

 

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată.

 

În proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă, cu suma de 222.222.264 lei (echivalentul a 60.482.615 euro), reprezentând prejudiciul efectiv cauzat, în sumă de 7.796.198 euro, la care se adaugă şi folosul de care a fost lipsită partea civilă, în sumă de 52.686.417 euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.

 

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC “Benefica” SA Bucureşti (firmă din grupul GRIVCO), Jean-Cătălin Sandu, secretar executiv al PC (fost Partidul Umanist Român) şi vicepreşedinte al AVAS, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

 

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 

Iniţial, dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă a fost mutat la Tribunalul Bucureşti, după ce Dan Voiculescu şi-a dat demisia din Senat pe 25 iunie 2012.