Danemarca, ţara unde se face cel mai mare experiment monetar: băncile iţi dau credit, dar ajung să iţi dea şi rata la banca

0

Explicaţia rezidă din fenomenul dobânzilor negative; fenomen ce poate aduce mutaţii în anatomia financiară mondială, lumea ne mai întâlnindu-se cu o astfel de situaţie până acum.

 

Guvernatori, finanţişti sau politicieni din întreaga lume s-au aruncat în a susţine sau în a combate efectele socio-economice ale acestei masuri monetare imbratisata de cat mai multe bănci centrale.

 

Dezbaterea este foarte aprinsă, ambele tabere venind cu argumente greu de probat cu adevarat în prezent, urmând ca istoria să împartă dreptatea.

 

In definitiv, publicului ii va fi greu sa se aclimatizeze cu inversarea sistemului bancar. O dobanda negativa insemnand ca daca deponentul va plasa o suma de bani intr-un cont de economii, la finalul termenului, va putea recupera mai putini bani.

 

Practic, va fi taxat de banca pentru serviciul de a ii tine banii in siguranta.

 

Conceptul de banca antrena deja si acest avantaj al sigurantei, insa modelul de afaceri al institutiilor financiare de acest tip se baza, in principal, tocmai pe atragerea unor sume de bani cat mai mari de la deponenti, iar pentru a ii motiva sa faca acest lucru, ii rascumpara cu un procent din banii depusi. Acest capital urma sa il distribuie sub forma de credite fata de alti clienti. Din diferentele de dobanda si din comisioane, banca inregistra profit. Acesta este modelul clasic si mult simplificat al unei banci.