Decizie istorica la nemti

Particularitate importantă: salariul minim ar urma să se aplice nu doar pentru rezidenții germani, ci pentru orice angajat care lucrează în Germania. Conform Legii germane privind detașarea lucrătorilor (Arbeitnehmer-Entsendegesetz), salariul minim reprezintă o rată minimă de plată, interpretată de Curtea Federală germanã pentru Dreptul Muncii în legătură cu Directiva UE privind detașarea lucrătorilor.

 

În temeiul acesteia, salariile minime obligatorii trebuie sã fie aplicate fără discriminare pentru angajatori naționali și străini deopotrivă.

 

Evident, creșterea costurilor cu munca lucrătorilor cu angajatori străini care activează în Germania va afecta competitivitatea acestora din urmă, ceea ce implică probleme și pentru România, care obține anual venituri din activitatea de transport de aproape trei miliarde de euro.

 

Dincolo de costurile salariale sporite, potrivit UNTRR (Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România) un operator de transport străin ai cărui angajați lucrează în Germania va avea datoria ca să transmită în prealabil un raport scris autorităților competente, precizând cine execută lucrarea, unde și durata activităților.

 

Această documentație trebuie păstrată în Germania pentru un minim de 2 ani și prezentată la cerere de un reprezentant sau un agent autorizat care locuiește în Germania. Acesta va răspunde în solidar cu angajatorul de aplicarea legii salariului minim sub sancțiunea unei amenzi de până la 500.000 Euro. Autoritãțile vamale germane sunt responsabile de respectarea legislației și de monitorizare.

 

Practic, transportatorii români vor trebui să întocmească documentația necesară și să aloce o plată suplimentară pentru orele lucrate în Germania. Aceasta ar urma să acopere diferența dintre salariul local de 8,5 euro pe ora lucrată și salariul de bază negociat cu șoferul și care ar urma să fie luată în calcul de reglementatorul german, potrivit normelor afișate pe site-ul zoll.de.

 

mai multe, pe cursdeguvernare.ro

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed