Deficitul la pensii, sanatate si somaj, aproape 10 miliarde de lei

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat (contribuţii şi subvenţii de la bugetul de stat) au crescut, la şapte luni din an, cu 2,7% (800 de milioane de lei) faţă de aceeaşi periodă a anului trecut, până la 30,3 miliarde de lei. Însă doar jumătate din sumă, 400 de milioane de lei, vine din majo­rarea contribuţiilor sociale ale angajatorilor şi angajaţilor, restul însemnând subvenţii supli­men­tare din bugetul de stat (care acoperă, astfel, deficitul fondului de pensii), care la şapte luni au ajuns la 7,8 mld. lei (25,6% din totalul cheltuielilor). Subvenţiile au crescut cu 5,5% faţă de 2013.

 

Prin urmare, în bugetul de pensii nu se observă venituri suplimentare semnificative din majorarea salariului mediu net cu 5,5% iulie 2013/iulie 2014. Altfel spus, deşi salariul mediu a crescut cu 5,5%, contribuţiile la pensii au avansat cu doar 1,9%. Dar aceleaşi date ale INS arată că efectivul salariaţilor din economie fost în iulie 2014 cu 61.800 mai mare decât în iulie 2013.

 

Cheltuielile totale cu pensiile au crescut cu 1,2 miliarde de lei la şapte luni, faţă de perioada similară a lui 2013, ca urmare a indexării pensiilor. În iulie 2014, numă­rul de pensionari de asigurări sociale a fost cu 20.000 mai mic decât în iulie 2013.

 

Veniturile totale ale bugetului fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate a crescut în primele şapte luni ale anului comparativ cu aceeaşi periodă a anului trecut cu 8,7% (972 mil. lei), din creşterea contri­buţi­ilor primite de la angajator şi angajat. Sub­ven­ţia a rămas relativ aceeaşi în primele şapte luni – 1,4 mld. lei.

 

Fondul de şomaj pune cele mai mici probleme, la venituri totale de 1,1 miliarde de lei subvenţia din bugetul de stat fiind de doar 275 mil. lei, în primele şapte luni ale anului.

 

Deficitul pe sistemul de asigurări va exploda odată cu anunţarea de către Finanţe a datelor pe octombrie, prima lună în care CAS-ul a fost redus cu cinci puncte procentuale. Deficitul sistemului de pensii publice este estimat să ajungă în 2017 la aproximativ 21 mld. lei (circa 2,7% din PIB).

 

După cum arătat Consiliul Fiscal, reducerea CAS va avea un impact semnificativ asupra poziţiei financiare a sistemului de pensii publice, în prezent deja foarte precară.

 

Problema deficitului la fondul de pensii este greu de rezolvat în condiţiile în care numărul de pensionari total îl depăşeşte pe cel al cotizanţilor.

 

În iulie în România existau 5,4 milioane de pensionari şi 4,4 milioane de salariaţi.

 

Însă totalul angajaţilor din România era, la aceeaşi dată, de 6,2 milioane, potrivit datelor INS.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed