Depozitele străinilor s-au redus la minimul ultimilor şase ani

Scădere din ultimul an este de 900 mil. euro, dar luna iunie a consemnat unul dintre cele mai accelerate ritmuri de scădere, respectiv 300 milioane de euro, cel mai abrupt declin lunar din primăvara anului 2013.

„S-ar putea ca unul dintre evenimentele care a contribuit la această scădere să fie criza din Grecia. Este posibil ca tendinţa de scădere a acestor depozite să se tempereze“, consideră analistul economic Dragoş Cabat.

Depozitele pe termen lung ale străinilor fuseseră la începutul crizei şi ajunseseră la un vârf de 8,6 mld. euro în vara anului 2011. Ulterior, începând din 2012, aceste depozite au început să scadă, ca parte a unui proces mai larg de dezintermediere. Practic, băncile locale au fost forţate în ultimii trei ani să se bazeze mai mult pe resursele atrase de la clienţii locali.

Chiar dacă acţionarii străini au pus o presiune tot mai mare în ultimii ani pe subsidiarele locale, aceştia au continuat totuşi să susţină cu capital băncile locale, măsurile de injecţie de capital fiind luate mai ales la presiunea Băncii Naţionale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed