Deprecierea leului este cauzată în mare parte de factori externi

Investiţiile speculative pe diferenţialul de dobândă, aşa numitele carry trades, stau la baza creşterii presiunii de vânzare pe leu. Speculatorii care au mizat pe continuarea trendului ascendent al leului şi ale căror aşteptări au fost înşelate au procedat la vânzări semnificative pe leu.

Reacţia acestora a fost determinată de perspectiva nesiguranţei pe plan politic, pe fondul datelor care arată o scădere a dinamicii ritmului de creştere economică a României şi al crizei mondiale de lichidităţi cu efecte pe plan mondial. Îngrijorările au apărut la începutul lunii septembrie, când într-un raport al Standard&Poors se menţiona că moneda românească este una dintre cele care ar putea resimţi semnificativ criza de reducere a lichidităţilor la nivel mondial. Ulterior acestui raport, şi Fondul Monetar Internaţional aprecia că România ar putea fi afectată de criza globală a creditelor.

Leul a dat dovada de o relativă stabilitate în cursul şedinţei de astăzi, fiind trazancţionat cu mici variaţii, aproape de valoarea de închidere din şedinţa anterioară. Cursul oficial al BNR valabil pentru luni a fost stabilit însă la 3,4026, cu circa 3 bani peste cursul valabil astăzi, care a fost de 3,3733.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed