Deprecierea leului va fi plătită SCUMP de fiecare român. Februarie vine cu creşteri ale preţurilor

Înca de la începutul anului, leul a bătut record negativ după record negativ. Iar cu fiecare ban pierdut la cursul valutar, se scumpește și mâncarea pe care o cumpăram de peste hotare. Vorbim despre un procent foarte mare de alimente. 85% din cantitatea de fructe și legume din supermarketuri și piețe provin din străinatate. În plus, laptele și carnea de vită sunt aduse și ele din import – peste un sfert din marfă.

 

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: Ne vor aduce cheltuieli mai mari pe următoare perioadă, la alimente. Eu aș estima o creștere între 5 si 8 pocente.

 

Să luăm ca exemplu 10 kilograme de carne de porc. Costă 35 de euro în Germania. Adăugăm transportul, combustibilul şi alte costuri ale distribuitorului, toate plătite în euro. Astfel, carnea ajunge să coste cu 15 euro mai mult în România. Dacă facem calculul în lei, cele 10 kg de carne sunt mai scumpe cu 7 lei în prezent faţă de 3 august când am avut cel mai bun curs din 2018. La fel se întâmplă şi în cazul fructelor, preţul pentru 10 kilograme de portocale este de două ori mai mare la noi decât în ţara de origine. Iar în lei, costă cu aproape doi lei mai mult faţă de acum 6 luni.

 

Dana Tănase, vicepreședinte Asociația română a cărnii: În primele 10 luni ale anului 2018, s-a importat din spațiul UE cu 30% mai multă carne decât în anul 2017. În mod normal, România importă carne de porc pentru procesare pentru că din producţia naţională nu se satisface necesarul.

 

Produsele românești par o alternativă mai ieftină, însă nu este așa, spun experții.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed