DESCHIDE OCHII! Blefaroplastia, între utilitate și estetică

„Frumusețea e în ochii privitorului”, spune o vorbă tradusă pe toate meridianele lumii. Dincolo de metaforă, rămâne un adevăr medical! Se mai spune și că „ochii sunt fereastra sufletului”. Dacă felul în care arată privirea ta reprezintă o problemă care te face să te îndepărtezi de oglindă, poate că ar fi bine să citești mai departe.

Zona ochilor este prima afectată de semnele vizibile de îmbătrânire. Pleoapa căzută sau excesul de piele la nivelul pleoapelor adaugă vârstă anilor și întregul chip arată obosit, supărat. Dincolo de aspectul estetic, pleoapele lăsate și excesul de piele acoperă parțial (uneori aproape total) pupila și afectează capacitatea de a vedea clar.

Pentru ambele probleme există o soluție, numită blefaroplastie, adică intervenția chirurgicală prin intermediul căreia se îndepărtează excesul de piele de la nivelul pleoapelor, intervenție în cadrul căreia se pot ridica si pleoapele dacă se asociază concomitent și o pleoapa căzută, anume o ptoză palpebrală.

La ce ne referim când vorbim de blefaroplastie și care este scopul acestei intervenții dincolo de beneficiile estetice aflăm de la Dr. Mihnea-Ilie Vulpe, medic specialist Oftalmologie în cadrul Centrului Medical TenMed.  

„În cei mai simpli termeni, blefaroplastia se referă la îndepărtarea excesului de piele. Unii pacienți optează pentru o astfel de intervenție în scop cosmetic, pentru a îmbunătăți aspectul ochilor, a scăpa de privirea obosită etc. Blefaroplastia se realizează însă și în scop medical și ajută pacienții care se plâng că au probleme cu vederea din cauza excesului de piele de la nivelul pleoapei superioare. Din cauza excesului de piele, cumulat cu gravitația, pleoapele pot să coboare și să acopere astfel axul vizual. Țesutul lax al pleoapelor superioare obstrucționează vederea și, în plus, poate provoca senzație permanentă de discomfort ocular. Pe lângă procesul de îmbătrânire sunt și alte cauze medicale care duc la căderea pleoapei, cum ar fi ptoza palpebrală. Intervenția de blefaroplastie poate aborda și această problemă prin îndepărtarea excesului de piele și ridicarea pleoapei, iar în final pacientul va putea să vadă mai bine și sa aibă o privire mai tânără”, susține dr. Mihnea-Ilie Vulpe.

Când e cazul să luați în considerare intervenția de blefaroplastie?

Atunci când doriți să vă îmbunătățiți aspectul ochilor și al feței, blefaroplastia este indicată pentru a corecta o problemă medicală sau estetică.

„De ce cad pleoapele? Cauzele care determină apariția unei ptoze palpebrale pot fi musculare, neurogene, aponevrotice sau traumatice Ptoza palpebrală înseamnă efectiv o pleoapă căzută și poate afecta unul sau ambii ochi. Când pleoapele sunt grele și acoperă axul vizual,ce fac oamenii?! Își încordează mușchii sprâncenelor în scop compensator în încercarea de a ridica pleoapele, ceea ce în timp devine obositor. Acest obicei este un semn că ar trebui să luați în considerare un consult la medic”, explică specialistul în oftalmologie.

Așadar, dacă observați că pleoapele arată diferit, au căzut și s-au lăsat peste ochi, ar fi bine să mergeți la un control la medicul oftalmolog. Acesta va evalua aspectul pleoapei, poziția acesteia, funcția mușchiului care ridică pleoapa și va decide care este cea mai bună abordare terapeutică pentru a corecta atât aspectul funcțional cât și estetic.

Close up of senior man’s blue eyes looking at camera.

În ce constă intervenția de blefaroplastie

În cadrul acestei intervenții chirurgicale se îndepărtează excesul de piele de la nivelul pleoapei într-un mod conservator, se repoziționează grăsimea, fără a modifica însă fizionomia, scopul intervenției este ca pacientul să aibă o privire mai tânără și un aspect mai puțin obosit.

„Nu trebuie să vă speriați când auziți de o intervenție chirurgicală. Există multe întrebări din partea pacienților în legătură cu acest subiect și trebuie să știți că intervenția de blefaroplastie se realizează în regim ambulatoriu, durează în jur de o oră și poate fi făcută sub anestezie locală sau o ușoară sedare. În timpul intervenției se va face o mică incizie în pliul natural al pleoapei superioare, prin intermediul căreia se va scoate excesul de piele, grăsimea va fi repoziționată, iar la final incizia va fi mascată de pliul natural al pleoapei. Pe parcursul procedurii medicul oftalmolog va fi foarte atent la simetrie pentru a se asigura că pacientul va obține nu doar un rezultat funcțional, ci și un rezultat frumos din punct de vedere estetic”, explică dr. Mihnea-Ilie Vulpe.

Ce trebuie să facă pacienții înainte de intervenție?

La fel ca în cazul tuturor intervențiilor chirurgicale și pentru intervenția de blefaroplastie există o pregătire preoperatorie. În primul rând pacientul trebuie să efectueze un examen oftalmolgic complet, care să stabiliească conduita terapeutică. De asemenea, este important ca înainte de intervenție pacientul să evite administrarea de medicamente anti-inflamatoare, suplimente alimentare și vitamine pentru a scădea timpul de sângerare.

„În cadrul evaluării se fac diferite măsuratori la nivelul pleoapelor pentru a stabili cantitatea de piele care va fi îndepărtată. De asemenea, se evalueaza funcția mușchiului ridicător al pleoapei dacă concomitent se asociază o ptoză palpebrală. După ce diagnosticul a fost stabilit și se decide planul operator, se realizează programarea pentru intervenție”, susține medicul specialist oftalmolog.

Ce trebuie să facă pacienții după intervenția de blefaroplastie și cât timp durează recuperarea

Există câteva reguli simple de care pacienții trebuie să țină cont după intervenție. Una dintre acestea ar fi ca în primele 48-72 ore de la operație să aplice comprese reci la nivelul pleoapelor pentru a scădea edemul postoperator. O altă indicație este ca pacienții să folosească un unguent oftalmic ce conține antibiotic pentru a preveni infecțiile. Trebuie să aveți grijă să nu lipiți plasturi pe ochi, să nu purtați lentile de contact, iar în cazul doamnelor să nu aplice produse de make-up timp de aproximativ 1-2 săptămâni. Nici efortul fizic intens nu este recomandat în prima săptămână de la intervenție. 

„După intervenție, pacienții trebuie să înțeleagă că pot apărea mici vânătăi și umflături, dar acestea se vindecă majoritatea cazurilor în 10-14 zile. În rest, recuperarea este relativ rapidă, durerea la nivelul ochilor este minimă, la fel și discomfortul, iar pacienții își pot relua obiceiurile zilnice după câteva zile. Recuperarea completă și rezultatul final se observă în general după șase săptămâni, însă procesul poate dura mai mult sau mai puțin în funcție de mai mulți factori, cum ar fi structura pielii pacientului, cât de mult țesut a trebuit excizat sau vârsta acestuia. Cert este că după intervenția de blefaroplastie pacienții vor rămâne plăcut suprinși atât de aspectul estetic cât și de ameliorarea funcțională ”, afirmă medicul

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed