Discret, grupurile chineze au ocupat poziţii de forţă în energie, agrobusiness şi auto

În agrobusinessul local, investitorii chinezi deţin cel mai mare exportator – compania Nidera – în industria cărnii controlează grupul Smithfield, în timp ce fabricile Pirelli din Slatina şi din judeţul Gorj sunt controlate de anul trecut tot de o companie din China.

 

În 7 aprilie, China Energy Com­pany Limited a semnat acordul de pre­luare a 51% din acţiunile KMG Inter­national, acţionarul principal al Rom­petrol Rafinare, cucerind astfel o po­ziţie extrem de importantă în sec­torul energetic, o piaţă de 30 de mi­liarde de euro anual în România.

 

Tranzacţia a fost anunţată la finalul săp­tămânii trecute şi este cel mai mare acord semnat de la începutul anului pe piaţa locală.

 

Companiile chineze nu s-au uitat doar la companii din energie sau agro­business şi au fost interesate şi de jucă­tori din asigurări sau industrie.

 

De exem­plu, la finalul anului trecut ZF scria că grupul Fosun din China s-ar afla printre jucătorii inte­re­saţi de achi­ziţia portofoliului Astra Asi­gurări, com­pania care a intrat ulte­rior în faliment.

 

Pe de altă parte, compania chi­neză Jun­lun a fost interesată şi de preluarea com­binatului petrochimic Olt­chim Râm­nicu Vâlcea, aflat în in­solvenţă din ianuarie 2013.

 

În România, erau la finalul anului tre­cut peste 11.000 de firme cu acţio­nari înregistraţi în China, iar capitalul adus plasează statul asiatic pe locul 19 în topul celor mai mari investitori stră­ini din România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed