x


 • EUR
  4.6559
  USD
  3.9517
 • 21° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  6 km/h
  Umiditate

  48%
  Presiune

  33898 hPa
string(7) "externe"

DISCURSUL care ține pe jar o ȚARĂ întreagă. SECURITATE maximă

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, se va adresa marţi Parlamentului regional şi ar putea anunţa o declaraţie unilaterală de independenţă faţă de Spania ca urmare a referendumului din 1 octombrie, iar poliţia catalană a fost detaşată în număr mare în zonă, relatează BBC News.

Author: Mihai Voican | Sursa: Mediafax | Publicat: 10.10.2017, 14:22 | Actualizat: 10.10.2017, 14:22

Poliţia a instituit perimetre de securitate în apropierea clădirilor publice din Barcelona şi a închis parcul Ciutadella, care înconjoară Parlamentul regional catalan.

 

Mai multe maşini de poliţie au fost amplasate în apropierea intrărilor în clădirea Parlamentului, iar cei care vor să pătrundă trebuie să treacă de patru filtre de control.

 

Autorităţile au anunţat că măsurile au fost puse în aplicare “din motive de siguranţă”, în urma demonstraţiilor în masă care au avut loc duminică împotriva planurilor guvernului Cataloniei de a se separa de Spania.

 

Dispozitivul de securitate este format exclusiv din efective înarmate ale poliţiei catalane, Mossos d’Esquadra, fără prezenţa gărzii civile sau a poliţiei naţionale.

 

Primarul Barcelonei, Ada Colau, le-a cerut lui Carles Puigdemont şi premierului spaniol Mariano Rajoy să detensioneze această criză pe calea dialogului. De asemenea, Colau s-a declarat împotriva unei eventuale proclamări a independenţei din partea guvernului catalan şi împotriva unei intervenţii în forţă de la Madrid.

 

Liderul catalan Carles Puigdemont este aşteptat marţi, în jurul orei locale 18:00 (19:00, ora României), să ceară Parlamentului proclamarea independenţei faţă de Spania, în baza legii referendumului adoptată în luna septembrie.