Dobânzile la creditele ipotecare în euro au scăzut. Intră şi vezi noile oferte ale băncilor

0
 Rata devine astfel mai suportabilă şi este cu aproximativ 160 de euro mai mică decât în mai 2009. În acelaşi timp, cei care vor să îşi cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să scoată cu circa 9.000 de euro mai puţin din buzunar pentru avans.

Din analiza Credit Zone reiese că dobânzile la creditele ipotecare în euro au scăzut cu 2 până la 3 procente faţă de anul trecut. Cea mai mică dobândă în acest moment este practicată de BRD – 3,66%. În topul celor mai ieftine credite ipotecare în euro se înscriu şi ofertele de la OTP, unde dobânda a coborât la 4,21% şi Volksbank cu 4,7%. Chiar cele mai ridicate dobânzi nu mai depăşesc acum 7,5%. Însă fiecare bancă adaugă propriile comisioane şi taxe, majorând astfel costul împrumutului.

Totuşi, specialiştii spun că în condiţiile în care dobânzile pentru creditele ipotecare în euro sunt similare cu cele din mai 2008 – perioada de apogeu a creditării – iar preţurile imobilelor a scăzut cu până la 40%, este un moment bun pentru achiziţii. Nu numai în scop locativ dar şi pentru investiţii. De exemplu, în cazul unui apartament de 2 camere din zona Diham, sector 3 Bucureşti, preţul a scăzut de la 110.000 de euro, în mai anul trecut, la 65.000 de euro.

 În urma informaţiilor colectate, Credit Zone a ajuns la concluzia că bucureştenii preferă în continuare apartamentele cu 2 camere, urmate de vile şi apartamentele cu 3 camere. Pentru un apartament cu 2 camere, cumpărătorii sunt dispuşi să plătească în medie 67.000 de euro. La mare căutare sunt sectoarele 4 şi 3.