Două mari VEȘTI PROASTE de la Banca Națională. Dar și una ceva mai bună

Contul curent al balanței de plăți s-a adâncit și datoria externă a crescut, ne anunță Banca Națională a României. Astea sunt cele două vești foarte proaste. Una ceva mai bună se referă la faptul că investițiile nerezidenților s-au mărit.

În perioada ianuarie-august, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 7,08 miliarde de euro, comparativ cu 6,104 miliarde de euro în perioada ianuarie – august 2018.

În structură, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 2 081 milioane euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 357 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 963 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 215 milioane euro.

Contul curent este un indicator de măsurare a comerțului unei țări și, dacă  arată că valoarea bunurilor și serviciilor importate este mai mare decât valoarea bunurilor și serviciilor exportate, avem de a face cu deficit. Asta înseamnă că ies mai mulți bani din țară decât intră și că românii plătesc mai mult munca prestată de alții. Creșterea deficitului de cont curent vine pe fondul deteriorării deficitului comercial ca urmare a creşterii puternice a cererii de consum, ce nu a putut fi acoperită de oferta internă. Asta se traduce printr-o deteriorare a competitivității externe a economiei.

 

 

 

În perioada ianuarie – august 2019, datoria externă totală a crescut cu 9 131 milioane euro. În structură:

  • datoria externă pe termen lung a însumat 74 342 milioane euro la 31 august 2019 (68,2 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 8,9 la sută față de 31 decembrie 2018;
  • datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 august 2019 nivelul de 34 630 milioane euro (31,8 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 9,7 la sută față de 31 decembrie 2018.

 

 

Vestea bună este că investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3,581 miliarde de euro (comparativ cu 3,482 miliarde de euro în perioada ianuarie – august 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,582 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 999 milioane euro.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed