x


  • EUR
    4.8732
    USD
    4.1013
string(14) "moneyamppeople"

Ducu Bertzi împlinește astăzi 65 ani! Marele artist încă păstrează primul său premiu luat în 1973, o… valiză

Unul dintre cei mai prolifici artiști etno-folk români, solist a cărui carieră se împletește cu legendarul Cenaclu ”Flacăra”, Ducu Bertzi împlinește astăzi 65 de ani!

Autor: Florian Gheorghe | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.09.2020, 14:43

Artistul care a lansat melodii de referință ale genului folk, amintim ”Floare de colț”, ”M-am îndrăgostit numai de ea”, ”Suflet fără chei”, ”Omul pădurii”, ”Unde oare”, de asemenea interpretările folclorice ”Când s-o-npărțit norocul” și ”Săraca inima me”, se îndreaptă către o altă aniversare importantă, o jumătate de veac în slujba muzicii frumoase și autentice.

Nu uită nici emoțiile trăite în urmă cu 47 de ani, când a câștigat primul său premiu, la primul festival de poezie și muzică de la Sighet, orașul său natal. Este vorba de o valiză pe care o păstrează și acum, plină cu sute de amintiri fotografice și scrisori emoționante ale oamenilor cărora muzica sa le-a schimbat destinul. De altfel, anual, la festivalul său de suflet pe care-l dedică  locuitorilor orașului său natal,  dă o mențiune specială unui finalist, tot o valiză.

Spectacolul care l-a propulsat în elita muzicienilor țării s-a petrecut la Baia Mare, în 1976, în cadrul sărbătorilor ”Cenaclului ”Flacăra”, cândva, cea mai mare mișcare culturală din Europa de Est. Ducu Bertzi a cântat și încântat milioane de spectatori, mai ales în cadrul cenaclului poetului Adrian Păunescu. ”Rolul nostru, al folkiștilor în muzica românească este de a apăra cultura și valorile. Muzica noastră trebuie să rămână un standard al bunului simț”, consideră artistul care a susținut aproape 5000 de concerte în lunga sa carieră.

Ducu Bertzi este căsătorit de peste trei decenii cu Theodora, împreună sunt fericiți părinți și bunici.