Duma de stat a Rusiei a votat recunoașterea republicilor separatiste din Ucraina

Deputații din Duma de Stat a Rusiei au votat, marți, cu majoritate de voturi o rezoluție pentru recunoașterea Republicilor separatiste Populare Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, iar aceasta va fi trimisă imediat lui Vladimir Putin pentru aprobare, relatează agenția rusă TASS. 

Și agenția France Presse relatează că parlamentul rus a votat marți să-l îndemne pe președintele Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor separatiste ale Ucrainei, Donesk și Lugansk, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza acumulării de trupe militare la granița ruso-ucraineană.

Președintele Camerei inferioare a Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a scris pe rețelele de socializare că parlamentarii ruși au decis să-i ceară lui Putin să recunoască două regiuni separatiste din estul Ucrainei drept „state suverane și independente”.

„Kievul nu respectă acordurile de la Minsk. Cetățenii și compatrioții noștri care locuiesc în Donbas au nevoie de ajutor și sprijin”, a spus el.

Potrivit lui Volodin, deputații sunt convinși că „recunoașterea DNR și LPR va crea temeiuri pentru asigurarea garanțiilor de securitate și protejarea locuitorilor republicilor de amenințările externe, precum și pentru consolidarea păcii internaționale și a stabilității regionale în conformitate cu scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite și va iniția procesul de recunoaștere internațională a ambelor state”.

Două rezoluții au fost prezentate Camerei inferioare cu scopul de a recunoaște Republica Populară Donețk (DPR) și Republica Populară Lugansk (LPR), care s-au autodeclarat independente în 2014, amintește Euronews.

Ambele sunt situate în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși luptă cu forțele ucrainene.

Diferența dintre cele două rezoluții este că prima a făcut apel direct la Putin să recunoască „imediat” cele două zone ca independente, în timp ce a doua urma să fie trimisă Ministerului de Externe al Rusiei și altor structuri guvernamentale „pentru studiu și feedback”.

El a acuzat autoritățile ucrainene că au încălcat „drepturile și libertățile” locuitorilor și că operează o „blocadă economică completă” asupra celor două zone.

Proiectul de rezoluție votat marți a fost depus în Duma de Stat pe 19 ianuarie 2022 de către fracțiunea Partidului Comunist. Potrivit documentului, Duma de Stat face apel la șeful statului cu o cerere de a analiza problema recunoașterii republicilor proclamate „ca state independente, suverane și independente”.

Textul spune că deputații „consideră justificată și justificată moral recunoașterea” DNR și LNR. „În ultimii ani, în republici s-au construit organisme și state democratice cu toate atributele puterii legitime pe baza voinței poporului”, se arată în text, citat de agenția rusă de știri Tass. 

Deputații ruși consideră că este necesar să-l invite pe președintele Putin să ia în considerare problema purtarii de discuții cu conducerea DPR și LPR cât mai curând posibil „pentru a crea o bază legală pentru relațiile interstatale care să asigure reglementarea tuturor aspectelor de cooperare și reciprocitate. asistență, inclusiv probleme de securitate”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed